MAATREGELEN COVID-19

Lees welke maatregelen NSVV neemt (laatste versie: 23-08-2021)

Informatie kunstgrasvelden op ons complex

In het tv-programma Zembla is er woensdagavond aandacht besteed aan het gebruik van korrels van rubbergranulaat (type SBR) op kunstgrasvelden. Zembla onderzocht het gebruik en eventuele gezondheidsrisco’s.

Bij NSVV zijn deze SBR korrels aanwezig op veld 2 en as maandag 10 oktober zouden we starten met de aanleg van een tweede kunstgrasveld met deze korrels op ons hoofdveld.

Het bestuur van NSVV heeft zich laten informeren door de eigenaar van de velden, Gemeente Cromstrijen, en de KNVB.  Beide organisaties geven aan dat op basis van diverse onderzoeken door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is vastgesteld dat er bij het sporten op met SBR korrels ingestrooide kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico’s zijn te verwachten. RIVM is het kennisinstituut dat in opdracht van de overheid zich ontfermt over de volksgezondheid in Nederland. De KNVB heeft het bestuur woensdag 5 oktober geïnformeerd dat het RIVM nog steeds achter de resultaten van deze onderzoeken staat.

Hoewel in de uitzending van Zembla niet wetenschappelijk wordt aangetoond dat de SBR korrels gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, vindt de KNVB dat de RIVM de bevindingen uit het programma Zembla zorgvuldig moet bekijken en indien nodig vervolgonderzoek moet doen. Aanstaande maandag heeft de KNVB en Vereniging Sport en Gemeente  (VSG) een afspraak met het RIVM om dit te bespreken. Het bestuur van NSVV volgt de ontwikkeling nauwlettend en wij sluiten ons graag aan bij de oproep tot een nieuw gedegen onderzoek.

Als de resultaten van dat onderzoek om maatregelen vragen, dan nemen wij hierin onze verantwoordelijkheid. Zowel de eigenaar van de velden, Gemeente Cromstrijen, en de KNVB adviseren niet om geen gebruik meer te maken van de velden. Het bestuur volgt dit en veld 2 zal gebruikt blijven worden. We sluiten niet uit dat er aanvullende bepalingen of maatregelen komen en zullen hier dan direct naar handelen. De aanleg van een tweede kunstgrasveld op ons hoofdveld heeft het bestuur in afwachting van de resultaten van verder onderzoek uitgesteld.

Onze voorzitter Arie Kruithof zal in zijn column “van de voorzitter” uitgebreid ingaan op dit onderwerp. Begin volgende week zal zijn column gepubliceerd worden in onze nieuwsbrief. Heb je je nog niet ingeschreven voor de NSVV nieuwsbrief? Schrijf je dan hier in.

Het bestuur

DEEL DIT ITEM

Eén reactie

  1. Verder is het aan te raden kinderen niet te laten spelen met de rubberkorrels die op zo’n kunstgrasveld te vinden zijn.

    Aanleiding voor de plotselinge zorgen om de kunstgrasvelden is een uitzending van Zembla woensdag. Daarin zeggen wetenschappers dat het RIVM nooit goed heeft onderzocht of kankerverwekkende stoffen in dit zogeheten rubbergranulaat in het lichaam van sporters terecht kunnen komen.

    Telegraaf 07-10-2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *