MAATREGELEN COVID-19

Lees welke maatregelen NSVV neemt (laatste versie: 23-08-2021)

Manique de Vette onze toekomstige Oranje vedette?

Wereldwijd is voetbal voor meisjes en vrouwen de meest beoefende sport met ongeveer dertig miljoen beoefenaarsters.  De populariteit verschilt wel sterk per land. Uit de FIFA ranking van vrouwen- en mannenvoetbal is ook op te maken dat in landen waar vrouwenvoetbal populair is, niet automatisch mannenvoetbal populair is en vice versa. USA  is de nummer twee bij de vrouwen  en staat op nummer zevenentwintig bij de mannen. Nog groter is het contrast bij de nummer vier Japan bij de vrouwen, die op nummer vijftig staat bij de mannen. Enige constante factor is de nummer één. Dit is zowel bij de vrouwen als de mannen ……….Duitsland.

Al meer dan tien procent van de KNVB leden is een meisje/vrouw. Met een jaarlijkse groei van 7% bij de pupillenmeisjes, groeit deze sport nog steeds heel hard in Nederland. De vrouwen staan nog twaalfde op de FIFA ranking en de mannen zesde. Het vrouwen EK 2017 in Nederland is nog iets te vroeg gepland, maar er komt super talent aan uit Numansdorp. In onze D1 speelt namelijk Manique de Vette en dit is de KNVB ook niet ontgaan.  Daarom een interview met onze Numansdorpse topspeelster Manique de Vette.

Van wie heb je het voetbal talent?

Manique 4 008Mijn opa’s (vader van moeder) grote passie was voetballen. Hij was gek van voetbal en heeft altijd op een hoog niveau gespeeld. Van hem moet ik het talent en liefde voor het voetbal hebben overgenomen. Mijn vader heeft gevoetbald in de eerste junioren elftallen van SHO  maar is daar vroeg met voetballen gestopt. Mijn moeder heeft ook nog kort gevoetbald maar is verder gegaan met waterpolo. Nog steeds zijn mijn vader en moeder best  sportief en nemen  jaarlijks deel aan de Roparun. Mijn jongere zusje Mirée zit niet op voetbal maar op zwemmen.  

 

In welke teams heb je bij NSVV gespeeld?

Ik was altijd al in de tuin aan het voetballen met mijn vader en kon niet wachten tot ik echt mocht gaan voetballen bij NSVV. Na mijn zesde verjaardag in april kon ik het seizoen afmaken in de F10. De trainer daarvan vond mij goed genoeg om in een zo hoog mogelijk F team te gaan spelen. Op dat moment had NSVV de filosofie om in de hoogste teams alleen tweedejaars spelers te plaatsen. Hierdoor was het hoogste team waar ik in mocht spelen de F3 met de enthousiaste, gedreven trainer Patrick Oostrom. In het tweede jaar heb ik in de F1 gespeeld. Daarna is het systeem dat je tweedejaars moest zijn om in de hoogste teams terecht te komen afgeschaft en heb ik twee jaar in de  E1 gespeeld als spits. Nu speel ik voor het tweede jaar in de D1. In de E speelden we natuurlijk met een zevental en in de D met een elftal. Bij de overgang ontstond er voor mij naast de keuze uit voorhoede of achterhoede nog een derde keuze mogelijkheid als middenvelder. Vorig jaar ben ik uit de spits gegaan en op het middenveld gaan spelen.

Is het voor een speelster met veel talent het beste om bij de jongens te blijven spelen?

Ik mag de hele jeugd tm de A junioren bij de jongens blijven spelen. De meeste meisjes spelen echter tot hoogstens de B junioren bij de jongens en schakelen dan over naar het meisjesvoetbal. Ik wil zo goed mogelijk worden en daarom per seizoen bekijken wat het beste is voor mijn ontwikkeling. Volgend jaar wordt ik eerstejaars C en is mijn keuze om met de jongens te blijven spelen. Ik merk nu wel dat de meisjes waar ik met de KNVB tegen speel een hoger niveau hebben dan veel tegenstanders in de D-tjes.

Welk meisjesteam in de omgeving speelt op een hoog niveau?

Het hoogste vrouwenvoetbal niveau in Nederland is de BeNe League. Hierin spelen profclubs als Ajax, FC  Twente en ADO Den Haag. Mijn favoriete club Feyenoord doet helaas niet mee en de dichtstbijzijnde club is hierdoor ADO Den Haag. Den Haag is te ver rijden. Hier is wel een combinatie van school en voetbal aanwezig. De topklasse is het niveau onder de BeNe League. Er zijn geen clubs uit onze omgeving die hierin uitkomen. Niveau daar weer onder is de hoofdklasse. Hierin spelen SSS, RVVH en Barendrecht uit onze omgeving. Kan zijn dat een grote club als Barendrecht meer meisje hebben en betere elftallen hebben, maar dat weet ik niet.

Hoe ben je bij KNVB meisjesvoetbal uitgekomen?

Een paar jaar geleden ben ik uitgenodigd voor KNVB selectie wedstrijden. Telkens ging het goed en ben ik verder gekomen. De KNVB kent zes regio’s en NSVV speelt in regio West 2. Voor het meisjesvoetbal heeft de KNVB het aantal regio’s terug gebracht van 6 naar 4 regio’s. Ik train nu met 18 meisjes iedere woensdagavond in Delft met de KNVB regio selectie tm 15 jaar. Aangezien ik deze maand net 13 jaar ben geworden ben ik de jongste van deze groep.

Hoe ver ben je tot nu toe gekomen bij de KNVB selecties?

Na de regio selectie is de volgende stap het Nederlands elftal. De jongste KNVB  selectie die officiële interlands speelt is tm 15 jaar. Dit jaar is de KNVB gevraagd om met een elftal tm 14 jaar deel  te nemen aan een toernooi in Duitsland. Tijdens dit toernooi doen alle regio teams van Duitsland mee en het Nederlands elftal tm 14 jaar. Ik heb hiervoor meerdere stagedagen (bestaande uit trainingen en wedstrijden) gevolgd en ben uiteindelijk geselecteerd als één van de 21 speelsters van dit Nederlands elftal. Omdat de Duitse voetbalbond maar voor deelname van 16 speelsters betaalt moeten er nog 5 speelsters afvallen voor de trip in de komende meivakantie naar Duitsland.

Hoe verlopen deze KNVB selectiewedstrijden voor de trip naar Duitsland?

Om van 21 terug te gaan naar 16 speelsters die mee mogen naar Duitsland, moet ik twee maandagen naar de KNVB. Op deze dagen trainen we licht en na de lunch spelen we nog een wedstrijd. De wedstrijden worden met een videocamera opgenomen en met het team besproken. Er wordt dan met beelden getoond wat we kunnen verbeteren en dit is zeer leerzaam. De sfeer in het meisjesteam is heel leuk. We zijn allemaal meisjes die het nog nooit hebben meegemaakt dat we niet geselecteerd werden en hier worden we ook op voorbereid. Als ze bijvoorbeeld besluiten dat de jongsten niet meegaan omdat die volgend jaar nog mee kunnen, dan kan ik afvallen omdat ik nog maar net 13 jaar ben.  

Werkt je omgeving mee aan jouw ambitie?

Inderdaad is het een flinke opgave voor mijn omgeving en ben ik blij dat iedereen positief meewerkt. Ik zit op de Willem van Oranje school en ben regelmatig afwezig vanwege de KNVB selectie dagen. Mijn school werkt hier goed aan mee. Uiteraard gaat het goed op school, anders was het waarschijnlijk moeilijker om telkens vrij te krijgen. Mijn  moeder gaat iedere woensdagavond mee naar de regiotraining om 18:30 in Delft en kent inmiddels de ouders van de andere meisjes goed. Mijn familie staat achter me en hier ben ik zeer blij mee.  

Wat wil je bereiken met voetballen?

Ik ben met mijn net dertien jaar nog jong voor de meisjeselftallen waarmee ik speel en ik kan dus nog verder groeien. Ik ben via een kaartje van de KNVB naar de vrouwen WK kwalificatiewedstrijd Nederland – Italië geweest en vond dit een geweldige beleving. Als ik het voetballen leuk blijf vinden en me zo blijf ontwikkelen zou ik graag het Nederlands vrouwenelftal halen.

We wensen Manique veel succes toe met haar voetbal ambitie en we hopen dat we zo lang mogelijk bij NSVV kunnen blijven genieten van haar uitzonderlijke voetbalkwaliteiten

 

DEEL DIT ITEM

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *