Nieuwe maaier voor de onderhoudsploeg

NSVV heeft een nieuwe maaier aangeschaft voor de onderhoudsploeg. In het Fieldmanager, het vakblad voor de sportveldenwereld, licht Ron van der Veen (Complexbeheerder) toe hoe de keuze tot stand is gekomen. Op de foto zie je Mels den Haan de gloednieuwe maaier gebruiken. Veel plezier ermee mannen!

Tekst van het artikel:

Bij de Zuid-Hollandse voetbalvereniging NSVV in Numansdorp is de veldonderhoudsploeg weer helemaal tevreden. Vrijwilliger Ron van der Veen speelde daarin een rol. Hij was al vrijwilliger, maar acht maanden geleden werd hem gevraagd de vrijwilligersploeg op het voetbalcomplex te begeleiden. De negatieve ervaringen met de bijna antieke, getrokken 250 centimeter brede driedelige kooimaaier zijn nu geschiedenis.

Mels den Haan, tachtigjarige vrijwilliger uit het team, maait nu weer met plezier én zonder klagen de vier sportvelden. Hij experimenteert zelfs zeer enthousiast met verschillende maaipatronen. ‘Want,’ zo verduidelijkt Van der Veen de klachten, ‘die door een 35 pk sterke Yanmar getrokken kooimaaier liet veel sporen na in de vochtige kleiachtige bodems. Na een maaibeurt was het gras in die wielsporen altijd langer dan de rest. Ook liet de kooimaaier zich niet lager afstellen dan 4-5 centimeter. Alleen door de velden zeer frequent met een zware rol te bewerken, bleven we de bobbels op de velden de baas. Kortom, bij mijn aantreden heerste er ontevredenheid bij de vrijwilligers en de circa duizend leden over het maairesultaat van de velden. Ik kom als zelfstandige uit de aannemerswereld en heb me in korte tijd het “grasverstand” eigen moeten maken, want als team van vijftien man doen we alle onderhoud op het terrein en de velden zelf. Ik heb veel tijd genomen voor overleg en uitleg.’

Hij bekent eerlijk: ‘Velen vonden dat er beslist een nieuwe kooimaaier aangeschaft moest worden. Ik heb me echter georiënteerd op internet en in vaktijdschriften op goedkopere en betere alternatieven. Twee merken cirkelmaaiers met vergelijkbare machines trokken mijn aandacht. Dat waren Wessex en Major. Ik heb in een kleine commissie de specificaties van de alternatieven gedeeld. Unaniem kwamen we tot de keuze voor Major. Deze cirkelmaaier is ruim 170 kilo zwaarder dan onze tweede keuze, die van Wessex. Zijn overlappende, speciaal gevormde messen oefenen een zuigende werking uit. Dat creëert een vacuüm onder het maaidek wat ervoor zorgt dat de te snijden grassprieten rechtop komen te staan. Ook overtuigde de informatie van Johannes Ballast ons dat de circa 15 centimeter dikke voorste en achterste looprollen onze velden voortaan vlak zouden gaan houden. En daar hebben we nu alle vertrouwen in. Verder zagen we een voordeel in de directe overbrenging van krachten met tandwielkasten in plaats van V-snaren. Dat is wel zo bedrijfszeker. Onze Major Swift 190 heeft een stalen schraper die de achterrol grasvrij houdt. Na een maaibeurt van onze vier natuurgrasvelden borstelt de machinist het (onder)dek van de maaier altijd netjes af. We stallen de machine in een afgesloten, overdekte loods, waarin de wind vrij spel heeft om hem op te drogen. Vandaar dat we kozen voor de werkbreedte van 190 centimeter; een bredere past namelijk niet door de doorgang. Kortom, wij vinden het een supermaaier. We kunnen er mooie vleugen mee maaien en dankzij de prima mulchende werking laat hij nauwelijks storende grasresten op het veld achter. Ook dat scheelt ons als team veel ergernis en werk.