MAATREGELEN COVID-19

Lees welke maatregelen NSVV neemt (laatste versie: 23-08-2021)

Nieuwjaarspeech 2017 Arie Kruithof

Zaterdag 7 januari heeft onze voorzitter Arie Kruithof in ons clubhuis zijn nieuwjaarspeech gegeven. Onderstaand de tekst van zijn speech.

Nieuwjaarspeech 2017

1 jaar geleden hield ik mijn nieuwjaarspeech na een ontzettend lastig jaar voor NSVV. Resultaat was veel gemopper en kritiek op alles en nog wat. Dieptepunt was het ontslag van Wim v/d Steene. Overigens voor sommige supporters was het een hoogtepunt. Hierdoor waren door dit ontslag wel veel leden geïnteresseerd in mijn nieuwjaarspeech. Wie wordt nu de nieuwe trainer van NSVV? Dus mijn nieuwjaarspeech had ineens nieuwswaarde gekregen. In deze sfeer hield ik mijn speech en ontstond er zoals ik het later wel eens noemde: “een Praagse lente” binnen NSVV. Door de benoeming van Bas en Ton als de nieuwe trainers uit de eigen gelederen van de vereniging ontstond er tijdens deze middag een positieve sfeer, die eigenlijk het hele jaar wat mij betreft heeft aangehouden.

Eindelijk weer kampioen worden na 21 jaar in een jubileumjaar bracht heel veel emoties los, die voor een amateurclub gewoon heel bijzonder was. Kijk de kampioens CD er nog maar eens op na en je ziet emoties van jong tot oud.

Het was echter niet alleen het kampioenschap van het 1e elftal die voor het positieve swung zorgde. Een record aantal kampioenschappen bij vooral jeugd. En ik geloof het meeste aantal titels op het toernooi voor het Hoeksche Waard kampioenschap verhoogde het goede gevoel uit 2016.

NSVV is niet alleen voetbal en speciaal voor het jubileumjaar waren er een aantal succesvolle evenementen, waarbij er voor ieder lid wel wat te doen was.

Maar opnieuw maakte onze vereniging weer een sterke groei door. We hebben inmiddels meer dan 1050 leden en dat is in een dorp met ongeveer 9000 inwoners een enorm hoog gemiddelde. Voor onze vereniging is het wel belangrijk, dat ik op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente van de burgemeester hoorde, dat er eindelijk voortvarend gewerkt gaat worden aan een woningbouwprogramma in de ambachtsheerlijkheid. Dat geeft ruimte voor nieuwe gezinnen en dus ook voor nieuwe leden. En dat is toch de levensader voor je vereniging. Veel Hoeksche Waardse verenigingen kunnen hier over meepraten en kunnen maar net op vele terreinen hun hoofd boven water houden. Met dat probleem hebben wij gelukkig niet te dealen, al blijft het belangrijk dat er genoeg groei blijft in de gemeente.

Mijn Nieuwjaar speech heeft dit jaar dus wel minder nieuwswaarde. Doordat het gewoon goed gaat met het 1e elftal hadden we niet lang nodig om het contract van Ton en Bas weer te verlengen. Zoals ik het in radio Hoeksche Waard meldde heb ik netjes en beleefd gevraagd of ze nog een jaar wilde bijtekenen. En dat hebben ze gedaan. Ik denk, dat iedereen er gewoon blij mee is, dat we weer trots kunnen zijn op ons 1e elftal.

Is mijn nieuwjaarspeech dan alleen maar een positief nieuws show? Zeker niet.

Donderdag avond hadden we niet langer dan twee minuten nodig om wederzijds tot de conclusie te komen, dat na 5 jaar er een nieuwe trainer voor het 2e elftal moet komen. Ik ben oprecht blij, dat wij met een clubman op goede manier uit elkaar kunnen gaan. Dit is echt niet het standaard gelul van een voetbal voorzitter. Vraag het hem zelf maar en je zult het zelfde antwoord krijgen.

Daarnaast hadden we in 2016 het gehele jaar twee trainers in de “kost”, die best een behoorlijke kostenpost waren en zijn op onze begroting. Überhaupt vraagt onze financiën om aandacht. Hoewel onze inkomsten in 10 jaar tijd zijn verdubbeld, stijgen onze kosten ongeveer in hetzelfde tempo. Als bestuur willen we in 2017 meer op onze portemonnee gaan letten. We willen als bestuur een financiële buffer gaan vormen om tegenvallers op te vangen.

Dan de soap met het kunstgrasveld. Voortvarend aangepakt in goede samenwerking met de gemeente. Veel publiciteit en ook veel positieve aandacht vanuit Gemeente, omdat we met creativiteit, eigen initiatief en eigen verantwoordelijkheid tot een mooie en alternatieve aparte constructie waren gekomen. De mee participerende maatschappij noemen ze dat bij de Gemeente. Eigenlijk was het in een aantal maanden gepiept. Maar toen kwam de beruchte woensdag, dat de aflevering van Zembla, waarin werd dat het rubber op de kunstgrasvelden slecht zouden zijn voor de gezondheid. Pikant detail was dat wij die ochtend de contracten bij de Gemeente met betrekking tot het 2e kunstgrasveld net hadden ondertekend. Gevolg van deze ophef, was dat we de aanleg van het nieuwe kunstgrasveld hebben uitgesteld. De risico’s en onzekerheden waren te groot. Inmiddels is uit onderzoek van RIVM vastgesteld, dat de gezondheidsrisico’s wel meevallen en spelen op kunstgrasvelden aanvaardbaar is. De lichten staan op groen om het in het voorjaar het nieuwe kunstgrasveld te gaan aanleggen. Maar het elan is er wel goed vanaf. Zijn de kunstgrasvelden wel de toekomst voor het voetbal. Lees de reacties in de krant er maar eens op na en het negatieve sentiment is echt nog niet weg. Anderzijds zitten we wel met capaciteitsproblemen. In januari gaan we eerst binnen het bestuur en daarna met de gemeente de situatie bespreken. Sta er niet van te kijken als we eindelijk met een ander alternatief komen.

Dan nog een tendens, die helaas steeds meer binnen verenigingen herkenbaar wordt. Ook bij onze vereniging en daarom vraag ik er aandacht voor. Veel leden gaan zich steeds meer als klant dan als lid gedragen. Ik zal de zin nog een keer uitspreken. Veel leden denken dat ze klant zijn van NSVV.

  • Waarommoet ik dat doen, ik betaal toch contributie?
  • Of je mag toch wel van een vereniging verwachten, dat alles goed geregeld is, dat zit toch in het pakket?
  • Ik word geen leider of trainer van een jeugd- of dames elftal. Daar moet NSVV toch voor zorgen, daarvoor betaal ik toch contributie?
  • Waarom is de kantine of de keuken niet open, als er voetbal is moet toch alles open zijn?

Een vereniging heeft alleen maar bestaansrecht als leden bereid zijn om zich als vrijwilliger te gedragen en niet als klant. We kunnen het alleen maar over een professionele organisatie hebben als er vrijwilligers zijn. We kunnen alleen maar onze ambities waarmaken als we voldoende vrijwilligers hebben. Ook als bestuur zijn we ook maar eindelijk niet meer als vrijwilliger. Veel mensen denken volgens mij dat wij in vaste dienst zijn bij NSVV. Maar ook wij hebben gewoon een baan en gezin en er zijn ook wel eens momenten, dat er even andere prioriteiten zijn dan NSVV en dat het mogelijk eens iets langer duurt, voordat er actie of een reactie komt.

Bij NSVV mogen we niet klagen en hebben we nog veel echte vrijwilligers, die bereid zijn om zonder vergoeding zich voor de club in te zetten. “betaalde vrijwilligers” komen bij verenigingen echter steeds meer voor helaas. Ik hoop echt dat we er nog lang van verschoond blijft binnen NSVV.

Maar ook bij NSVV zijn er haarscheuren bij bepaalde vrijwilligers functies.

  • Iedere zaterdag is het een crime om voldoende scheidsrechters te vinden. Iedereen wil graag voetballen met een scheidsrechter en vindt het niet leuk als een van de spelers min of meer verplicht wordt om als scheidsrechter op te treden. Wij als bestuur gaan het niet doen. Want de suggestie van een iemand, dat wij als bestuur dan maar moeten gaan fluiten gaan we niet opvolgen.
  • Met veel elan zijn we aan het dames voetbal begonnen. Ik heb er al genoeg over geschreven in mijn column. Maar als er niet meer vrijwilligers komen, die het damesvoetbal als leider, trainer of bestuurlijk willen ondersteunen, dan vrees ik dat het damesvoetbal na een korte opleving in verval komt. Als we dat niet willen zullen er echt vrijwilligers op moeten staan. Wat mij betreft is het hier 5 voor twaalf!!

Graag aandacht hiervoor en ik hoop, dat jullie aan mijn speech denken als je in de komende tijd voor een van deze functies wordt gevraagd. Als bestuur hebben we het besluit genomen om Nieuwe NSVV zijn we met z’n allen bijeenkomsten te gaan organiseren, maar dan met een andere opzet.

Nu moet het ook weer geen zeurspeech worden, dus laat ik positief eindigen. Onze jaarvergadering over het boekjaar 2015 2016 is nog niet gehouden. Dat komt omdat we op 3 februari de directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee als gast hebben. Ik heb hem kunnen verleiden om te komen door te bluffen, dat wij nog altijd een druk bezette ledenvergadering hebben. Dat trok hem over de streep en dat was voor ons aanleiding om de vergadering te verplaatsen, waarbij we volgens Piet Bestebroer in overtreding zijn met onze statuten, maar dat moet dan maar. Er is die avond veel te bespreken over het nieuwe pupillenvoetbal, de strijd tegen discriminatie, hoe verder met kunstgrasvelden, de zwarte betalingen in het voetbal, de vermeende arrogantie van de KNVB en hoe zorgen dat we leden houden en we  geen leden krijgen, die zich niet als klant gaan gedragen. Kom allemaal op 3 februari en laat ons niet in de kou staan en laat de KNVB zien, dat we een levende vereniging zijn.

Ook vraag ik nu al aandacht voor de familiedag in juni. De dag wordt dit jaar echter een week. Het thema zal worden NSVV VERBINDT NUMANSDORP. Het wordt een soort lokaal Serieus Request. Met veel zand, barretjes, andere activiteiten en hopelijk de deelname van al onze leden. Met een enthousiaste groep zijn we bezig met de voorbereiding. Jullie gaan er nog veel van horen.

Ik ga afsluiten, zodat jullie niet langer stil behoeven te zijn. Maar als 2017 net zo verloopt als 2016 dan ben ik tevreden. Dat is mijn ambitie!! Een gezond en succesvol jaar aan iedereen toegewenst. Bedankt voor de aandacht.

DEEL DIT ITEM

Eén reactie

  1. Goedendag Dames en Heren ,ik ben Frenk Weber en ik doe veel akties met voetbalclubs en roparun teams.Ik zou graag ook voor u willen betekenen,wat veel geld kan opleveren en de investering kost niets.Ik hoop u graag te horen mvg Frenk Weber 0654287343

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *