MAATREGELEN COVID-19

Lees welke maatregelen NSVV neemt (laatste versie: 23-08-2021)

Van de Voorzitter – September 2019

Het nieuwe seizoen is weer van start gegaan. Doordat onze schoolvakanties laat eindigden ging het weliswaar vertraagd, maar nu is NSVV toch weer vol in bedrijf. De competities zijn weer begonnen, dus in de beker konden de nieuwe elftallen aan elkaar wennen. Wat worden de nieuwe uitdagingen voor het nieuwe seizoen zowel sportief alsook op verenigingsniveau? In mijn eerste column van het nieuwe seizoen moet ook ik opstarten. Natuurlijk zijn er nieuwe uitdagingen, maar er zijn vooral een aantal vraagstukken van vorig seizoen, die ook nu weer de uitdagingen zijn voor het nieuwe seizoen.

In de presentatiegids wordt in mijn voorwoord veel aandacht besteed aan het scheidsrechters probleem. Ik wil niet mijn voorwoord hier gaan herhalen, maar het dilemma is, dat we niet zonder scheidsrechters kunnen, maar dat we als spelers en publiek totaal geen respect voor ze hebben als ze eenmaal bereid zijn om een wedstrijd te fluiten. Dit moet echt veranderen, want het is een landelijk probleem die bij alle amateurverenigingen speelt. Het nieuwe seizoen is feitelijk nog maar twee weken oud en onze wedstrijdsecretaris is de meeste tijd kwijt om alle wedstrijden te voorzien van een scheidsrechter. Dit lukt dan wel weer na veel irritatie en discussie. Maar de scheidsrechters zijn het probleem van de gehele vereniging en niet alleen van een select groepje vrijwilligers. Als we dat onderkennen, dat het een gezamenlijk probleem is, dan zijn we al een stukje verder. Gelukkig is er een nieuwe scheidsrechters commissie van start gegaan, die overigens in de commissie nog wel een vacature hebben. Begin oktober is traditioneel weer de week van de scheidsrechter. Laten we deze week niet alleen gebruiken om onze scheidsrechters in het zonnetje te zetten. Maar laten we deze week ook aangrijpen om onze scheidsrechters korps te voorzien van nieuwe vrijwilligers uit de eigen gelederen. Het zal nog een hele uitdaging worden om dit te laten slagen

Een grote uitdaging is ook of de jeugd weer meer voor het voetbal gaat kiezen. Landelijk constateerden de KNVB een teruggang in het aantal actief voetballende leden. Als reden zijn er genoeg argumenten te benoemen, die ook waar zijn: de individualisering van onze maatschappij, het grote aanbod aan andere sporten en andere vrije tijdsbestedingen met de sportschool misschien wel voorop. Maar er was ook veel chagrijn over de voetbalprestaties. We liepen mijljaren achter bij het buitenland, onze opleidingen waren verouderd, financieel konden we het niet bijbenen. Onze nationale TV en krant analisten konden hun hart ophalen en vaak ongenuanceerd hun kritiek c.q. gal spuien. Maar ineens breekt een nieuwe lente aan voor het voetbal: Ajax de verassing van de Champions Leaque, Dames Nederlands elftal verassen in Frankrijk, vier Nederlandse ploegen plaatsen zich voor Europees voetbal, bij de verkiezingen van Uefa en Fifa hebben we weer ineens voetballers die er toe doen en het verguisde Nederlands elftal hebben we in eens weer in onze harten gesloten. Ik geloof er oprecht in, dat dit positieve sentiment meer dan wat ook zijn effect zal hebben op onze meest jeugdige potentiele leden. Zij zullen weer makkelijker voor het voetbal kiezen en van dit positieve sentiment zullen we gebruik moeten maken en invulling moeten geven. We zullen actief de boer op moeten gaan om deze jeugdige jongens en meisjes te interesseren om voor NSVV te kiezen. Naar mijn mening is het nu het momentum om hier veel tijd aan te besteden.

Een andere uitdaging voor dit jaar is, dat we onze uitgavencultuur moeten veranderen. Onze leden vinden, dat ze op steeds meer recht hebben en NSVV maar een financiële ondersteuning moet doen. Het meest speel dit bij onze standaard elftallen, die het meest in de watten worden gelegd, maar desondanks toch de meeste eisen stellen. Volgens mijn vrouw ben ik de grootste veroorzaker, dus ik moet voorzichtig zijn in mijn kritiek. Feit is, dat met kleding, ballen, trainingsmateriaal veel te slordig wordt omgegaan. Als het vervangen moet worden, “ligt de dader op het kerkhof” en wordt er weer naar de penningmeester gekeken: “Want het is toch normaal, dat je daar bij een voetbalclub over kan beschikken:”  Maar ook onze energiekosten rijzen de pan uit, omdat het zuinig met energie omgaan totaal niet in het woordenboek van veel leden voorkomt.  Om jullie een indicatie te geven onze jaarlijkse energie uitgaven liggen boven de € 20.000. Ik kan nog wel even doorgaan, maar dan ga ik jullie vervelen.

Feit is, dat we een gezonde financiële vereniging zijn door de goed lopende kantine en onze trouwe sponsors. Als NSVV willen we graag op vele gebieden sportief faciliteren en ervoor zorgdragen, dat alle elftallen representatief op de voetbalvelden verschijnen.  Desondanks blijven wij erna streven om onze contributie zo betaalbaar mogelijk te houden. Onze contributie is inmiddels al 6 jaar!!!! Niet aangepast. Maar willen wij dit zo houden en onze faciliteiten op niveau houden, dan zullen we enerzijds van onze leden vragen om verantwoorder en doordachter met onze spullen om te gaan en anderzijds een hogere eigen bijdrage te vragen als er specifiek iets voor elftallen wordt georganiseerd. We zijn er als bestuur nog niet exact over uit, hoe we dit varkentje gaan wassen, maar er moet meer evenwicht komen. Ik vind dit een goede plaats om dit een keer aan de leden kenbaar te maken. Vele zullen hun schouders ophalen en gewoon verder gaan met hoe ze het altijd al deden. Maar we zullen toch ons gedrag hierin moeten veranderen. Als bestuur hebben wij ook zorgplicht naar de toekomst om onze vereniging goed door te geven aan de volgende generatie.

Dan zijn er natuurlijk last but not least  ook nog onze sportieve uitdagingen.  Ons eerste elftal ziet er echt anders uit dan vorig jaar. Door allerlei oorzaken zijn er momenteel  veel mutaties in het elftal  en dat vraagt om gewenning. Veel nieuwe gezichten ook en dat zorgt er in ieder geval voor, dat we een brede selectie hebben en dat er binnen de selectie voldoende concurrentie is. Wat wel jammer is, dat er dit jaar niemand vanuit de jeugd doorgestroomd is naar de A selectie. Dit kan gebeuren, maar dit was juist nu een  lichting die overstap maakte van de jeugd naar senioren, die jaren lang  bewierookt zijn als erg talentvol. Het elftal was de toekomst van NSVV. Ik hoop echt van harte, dat het nog goed komt en dat ze na een tussenjaar in het 2e alsnog de weg naar de A selectie weten te vinden.  Maar deze constatering moeten we ons allemaal aantrekken en niet alleen de spelers de schuld geven. Als  ouders en jeugdkader moeten we  hiermee aan de slag.  Een constatering is in ieder geval, dat om een goede voetballer te worden alleen talent niet voldoende is.  Andere aspecten als  bv discipline is ook een belangrijke voorwaarde om door te kunnen stoten naar het 1e elftal. Hopelijk wordt het 2e elftal dit jaar erg succesvol en promoveren ze naar de 1e klasse en laten ze zien, dat er wel degelijk aanwas vanuit de eigen jeugd komt.

Voor onze standaard jeugdelftallen wacht ook  een grote uitdaging. De drie hoogste standaard elftallen zijn ingedeeld in de hoofdklasse en wacht een zware uitdaging  om zich daarin te kunnen handhaven.  Door de  TC jeugd is gekozen om deze elftallen te laten trainen door trainers van eigen bodem. Ik hoop van harte, dat het succesvol wordt en dat het investeren in eigen mensen de vruchten gaat afwerpen.

In het begin schreef ik, dat ik ook met mijn column moest opstarten. Maar uiteindelijk had ik toch weer zoveel  te melden aan jullie, dat onderwerpen als het nieuwe voetbalcamera systeem op ons sportcomplex en het nieuwe jeugdbeleid, dat in het bestuur is besproken om ons jeugdplan weer op een hoger niveau te krijgen nog niet  is besproken. Maar dat is dan weer de input voor de column voor de volgende maand. Tot dan.

Arie Kruithof

DEEL DIT ITEM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *