MAATREGELEN COVID-19

Lees welke maatregelen NSVV neemt (laatste versie: 23-08-2021)

Van de Voorzitter – April 2019

Ik schrijf deze column in mei exact 12 jaar en meestal vind ik het leuk om het te doen. Soms zit ik er op zondagmorgen weleens tegenaan te puffen, omdat de inspiratie ontbreekt, dan wel dat je over een onderwerp voor de tigste keer gaat schrijven. Ik zet mij daar dan maar overeen, omdat het een uitstekend communicatiemiddel is richting je leden. Soms in opperbeste stemming, vanwege sportieve prestaties, soms pissig of azijnzeikerig, omdat er binnen de vereniging dingen gaan, dan wel zaken spelen, die je dwars zitten. Ik merk wel, dat ik in de loop der jaren meer beschouwend ben gaan schrijven en minder de waan van de dag of de emoties laat overheersen. Het behalen van een kampioenschap is daar natuurlijk een uitzondering op. Maar eigenlijk heb ik nooit het gevoel, dat ik het voor Jan Doedel doe, ondanks dat ik vaak geen reacties krijg. Dan schrijf je de volgende maand maar weer een nieuw column. Maar soms snij je een onderwerp aan, die juist veel reacties oproept. Voorbeelden daarvan is mijn column daags na de zwartste nederlaag ooit in onze NSVV geschiedenis tegen Groote Lindt of mijn column als de voetbalvader van Sil in zijn jonge jaren. Ook mijn nieuwjaarspeech over de noodzakelijke samenwerking tussen Hoeksche Waardse voetbal clubs leidde zelfs nog tot een digitale poll in het AD.

Mijn laatste column over de vrijblijvendheid van spelende leden om wedstrijden af te zeggen, is wel heel weer erg spraakmakend. Het gevolg was sympathiserende reacties van collega clubs, een redactioneel artikel in het AD, een interview op Radio Rijnmond en de vraag van de KNVB of men mijn column mocht gebruiken in hun clubblad. Dat is leuk, maar onderschrijft ook de trieste actualiteit van het onderwerp en dat iedereen zit te wachten op actie vanuit de voetbalclubs. Wij gaan door met onze zwarte lijst en hopen, dat veel voetbalclubs ons voorbeeld volgen. In de ogen van ons bestuur is het de enige mogelijkheid om de gemotiveerde spelers betrokken te houden bij een voetbalvereniging. Dan maar 10% minder leden, maar op de lange termijn denk ik, dat het leidt tot meer voetbalplezier voor de overige recreatieve voetballers ( of vriendenteams).

De laatste columns waren als ik het terugleest wel erg kritisch of zeikerig om in voetbaltermen te blijven. Natuurlijk is er ook veel leuks te melden. Ik ben niet alleen bestuurder maar nog steeds ook een liefhebbende supporter, die van het voetbal houdt en van de sportieve prestaties geniet. Zo kan ons 1e vrouwenteam op 25 mei kampioen worden en heb ik beloofd, dat ik aanwezig zal zijn om de dames te huldigen. Dat moet ook wel, want vrouwen vergeten niet snel, dat weet ik wel na 42 jaar “vrouwenervaring”. Maar het zal nog een hele krachtoer worden om dat te halen, want ook ons 1e elftal heeft het halen van de nacompetitie nog volledig in eigen hand. Het behalen van de nacompetitie is denk ik voor ons 1e elftal het hoogst haalbare dit seizoen. Voetbaltechnisch deden we voor geen enkele ploeg onder, Wel was er sprake van een “thuiswedstrijdensyndroom” vanwege veel verloren wedstrijden op eigen bodem. Maar ook de blessures en schorsingen zorgden ervoor, dat de 2e seizoenshelft veel minder geolied loopt, dan de 1e seizoenshelft. Maar even achteroverzittend moeten we eerlijk zijn, dat we vooraf hoopte op een seizoen zonder degradatiezorgen in het linker rijtje. Deze doelstelling is ruimschoots gehaald, want we zijn niet in het rechterrijtje geweest. Daarnaast denk ik, dat we nog te wisselvallig zijn voor de 1e klasse, ondanks dat het elftal in mijn ogen gegroeid is. Niemand, ook spelers niet, zit te wachten op een jaar onderin ploeteren in de 1e klasse. Laten we zorgen, dat we volgend jaar de stijgende lijn in de 2e klasse voortzetten. Het behalen van de nacompetitie dit jaar zou een heel leuk toetje zijn voor de vereniging, waarin nu eens de druk van het moeten presteren niet overheerst.

Ook bleek, dat een jaar Zeeuwse competitie veel leuker was, dan dat we vooraf hebben gedacht. De verenigingen passen veel meer in ons denken, dan veel ploegen in de 2e klasse van West 2, waar geld op dit niveau te veel invloed heeft en daardoor het echte clubgevoel juist gaat ontbreken. Ik denk, dat wij als NSVV erg gastvrij zijn ontvangen bij onze Zeeuwse clubs en wij met een goed gevoel in de Zeeuwse competitie hebben gespeeld.

Dan wil ik het met jullie ook nog even over het kader rondom het damesvoetbal hebben. Die is thans zo marginaal, dat speelsters en hun ouders vanuit de overgebleven leden van de dames commissie een brandbrief gaan ontvangen. De bezetting van de dames commissie is minimaal en wordt thans door twee personen

draaiende gehouden. Dat is een totaal ongewenste situatie en wanneer zij ook door de huidige siyuatie de pijp aan Maarten geven, dan is de continuïteit van het dames voetbal in gevaar!! De jongensafdeling van de jeugd kan dit er absoluut niet bij hebben en passen er voor om nog meer taken op hun bordje te krijgen. Het gevaar is dan niet denkbeeldig, dat de bezettingsproblemen bij de dames dan ook wordt overgedragen aan de jongenstak van onze vereniging en daarvoor willen wij waken.

Het valt niet mee om opm deze plaats in openheid de problemen bij de damesafdeling te bespreken. De sociale media zijn makkelijk communiceerbaar naar leden toe, maar heeft als nadeel, dat de duvel en z’n ouwe moer het ook kan lezen en dat vinden wij niet gewenst. Vandaar de brandbrief en dat ik mij ertoe beperkt, dat door interne oorzaken de bezetting van de damescommissie veel te dun is. Tot aan het einde van het seizoen is het nog afdoende geregeld, maar aan het begin van het volgende seizoen moet er een volwaardige damescommissie operationeel zijn. ANDERS HEBBEN WIJ EEN GROOT PROBLEEM.

De eerste stap is gezet, doordat Peter Blijdorp heeft aangegeven, dat hij de damescommissie wil gaan voorzitten. Thans ligt dat qua tijdsindeling nog moeilijk bij hem, maar vanaf volgend seizoen kan hij zijn taak als voorzitter van de damescommissie volwaardig gaan invullen. Gezien zijn bestuurlijke ervaring kan hij ook goed als bestuurslid de belangen van de dames in het bestuur op de agenda zetten. Dus de 1e stap is gezet.

De 2e stap is, dat de huidige commissieleden hebben toegezegd aan te zullen blijven als de commissie in het volgend seizoen weer op sterkte is. Dit is belangrijk, omdat zij veel ervaring met zich meebrengen, waardoor vooral de voetbaltechnische kant voldoende is afgedicht.

Waar heeft de commissie, dan behoefte aan qua werkzaamheden, die verricht moet worden? Om het maar heel concreet te maken, gaat het o.a. om de navolgende werkzaamheden:

– Een goede communicatie binnen de vereniging en naar de speelsters en ouders toe;

– Een wedstrijdsecretariaat dat zorgt voor een goede speelkalender inclusief oefenwedstrijden en zorgt dat in afstemming met wedstrijdsecretariaat mannen de velden, scheidsrechters e.d. wordt geregeld. Ook de organisatie van toernooien, overigens in samenspraak met activiteitencommissie behoort ook tot het aandachtsgebied;

– Acquisitie van nieuwe speelsters buiten de vereniging, wat een steeds belangrijkere taak wordt;

– Overige zaken, zoals administratie, zorgdragen voor een goede bezetting van de front office, maar ook ondersteuning van wedstrijdsecretariaat zijn aandachtgebieden, die ingevuld moeten worden.

Naar onze mening is het mogelijk om functies in combi met andere personen in te vullen. Op de eerste plaats wordt natuurlijk naar de ouders van de speelsters gekeken. Tijdens de informatieavonden voor de jeugd hebben veel ouders zich ingeschreven, dat zij de bereidheid hebben om vrijwilligerswerk te verrichten. Dus eigenlijk zou het eigenlijk geen probleem moeten geven om de vacatures in te vullen. Dus stap 3 is, dat wij de ouders van de speelsters gaan benaderen, die zich via het enquête formulier hebben aangemeld om passend vrijwilligerswerk te willen verrichten voor NSVV.

Ik hoop, dat ik de noodzaak voor de vacatures bij de dames/meisjes afdeling voldoende heb toegelicht en hoe wij het in de komende periode wilen gan aanpakken. In de brandbrief zal er nog meer gedetailleerd op worden ingegaan. Maar a.u.b. zeg geen nee, als je benaderd wordt om invulling te geven aan de vacatures. We hebben jullie nodig.

Tot de volgende maand.

Arie Kruithof

DEEL DIT ITEM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *