MAATREGELEN COVID-19

Lees welke maatregelen NSVV neemt (laatste versie: 23-08-2021)

Van de Voorzitter – april 2023 (in samenwerking met de jeugdvoorzitter)

Deze ‘Van de Voorzitter’ is een extra lange editie die is toegespitst op de problemen bij de Jeugd. Omdat er ook lezers zijn die geen fan zijn van lange teksten, begint dit stuk met een samenvatting ūüėČ Onder de 5 punten staat de uitgebreide toelichting van het verhaal.

 1. Wat hebben we nodig?
  Om ervoor te zorgen dat alle jeugdelftallen volgend jaar ook kunnen voetballen, hebben we voor komend seizoen nieuwe vrijwilligers en betaalde krachten nodig voor onze jeugdelftallen:
  – Bestuursleden voor de jeugd en het technisch kader
  РJeugdcoördinator
  – Trainers voor lagere jeugdelftallen
  – Leiders

 2. Waarom is dit belangrijk?
  Door de vacatures die er in de loop van het seizoen zijn ontstaan, is de druk op de huidige vrijwilligers van het jeugdbestuur en de trainers flink toegenomen. Om te voorkomen dat deze mensen hun taak ook neerleggen en om ervoor te zorgen dat alle elftallen ook volgend jaar kunnen blijven voetballen, zijn er mensen nodig die hierin zullen gaan bij springen. Ook de teams met oudere jeugd gaan nu veelal onbegeleid aan de slag, terwijl het voor hun ontwikkeling en plezier beter is om mensen te hebben die hen hierbij helpen.

 3. Hoe moeten we dat aanpakken?
  Je hoeft geen Arne Slot te zijn om trainer te kunnen worden, en ook niet bang te zijn dat je meteen 3 dagen per week van huis bent. Kleine beetjes helpen al is het maar een of twee uur per week In ons ‚ÄėTrain de trainer‚Äô programma helpen we je met praktische info op weg en de zittende bestuursleden en begeleiders zijn een handige vraagbaak. Je wordt in het zadel geholpen en beloond met een dosis plezier van onze jeugdleden! Dus als je iets wilt doen, of samen met je maatje, neem dan contact op met Jeroen Reedijk (06-20739633) of Arie Kruithof (06- 53781337). Zij gaan dan met je in gesprek voor meer informatie en de mogelijkheden.

 4. Wie doet wat?
  NSVV is een vereniging en is dus van ons allemaal. Hij wordt gerund door vrijwilligers die hun uiterste best doen alles zo goed mogelijk te organiseren en faciliteren. Het principe van verenigen is dat je het met elkaar doet, dus het kan niet zo zijn dat er maar enkele mensen zijn die de club dragen en dat de rest het allemaal wel goed vindt zo. Als iedereen een klein beetje doet, is dit probleem zo opgelost. Vele handen maken namelijk licht werk.

 5. Wanneer hebben we je nodig?
  Meld je aan voor 1 juni, zodat we de teamindeling voor komend seizoen kunnen afmaken en met een gerust hart de zomerstop in gaan. Als je interesse hebt meld dan zo snel mogelijk aan, liefst voor 1 juni! We zullen je dan benaderen om seizoen 2023-2024 een vliegende voetbalstart te geven. Aanmelden kan bij Arie of Jeroen.

Van de Voorzitter: Noodklok voor de jeugdopleiding

In mijn vorige column kondigde ik het al aan. Deze column gaat over de nijpende situatie bij de jeugd qua personele bezetting. In toenemende mate bezorgt deze situatie buikpijn bij zowel het bestuur, het jeugdbestuur als het technisch kader. Dit jaar bestaat er in de bovenbouw bij de jeugd al een hele penibele situatie, maar ook voor volgend seizoen houden we ons hart vast. Alle reden om deze ‚Äúbuikpijn‚ÄĚ met jullie te delen en mijn column alleen aan dit onderwerp te besteden.

Dat het uitvoeren vrijwilligerswerk een probleem begint te worden in onze maatschappij is een onderwerp dat in de media veel aandacht krijgt. Zo verscheen recentelijk het rapport toekomstbestendigheid sportverenigingen. In dit rapport wordt met name het gebrek aan nieuwe vrijwilligers in combinatie met de vergrijzing binnen onze samenleving aan de orde gesteld. Deze ontwikkeling brengt de continu√Įteit van sportverenigingen in gevaar. Het paradoxale van de situatie is dat de sportvereniging een steeds belangrijkere plaats krijgt binnen onze lokale samenleving terwijl het steeds moeilijker wordt om vrijwilligers te vinden om de vereniging te laten draaien.

Binnen onze vereniging is dat sinds de corona crisis ook in toenemende mate zichtbaar. Vooral bij de jeugd vinden we de situatie nu dermate verontrustend dat we naar onze leden (en hun ouders/verzorgers) de noodklok willen luiden. We zullen met elkaar in actie moeten komen om niet datgene wat we in jaren opgebouwd hebben in korte tijd te verliezen.

Bij de jeugdopleiding gaat het overigens niet alleen om vrijwilligers maar ook om het niet in kunnen vullen van vacatures van betaalde krachten. In de ideale situatie bestaat de structuur van onze jeugdafdeling uit een jeugdbestuur en een technisch kader van 5 personen. Zij worden daarbij begeleid door twee (betaalde) jeugdco√∂rdinatoren. √Č√©n voor de onderbouw (jeugd tot 13 jaar) en √©√©n voor de bovenbouw (jeugd van 13 jaar tot 19 jaar). In het verleden (de tijd dat Kor v/d Heijden bij ons actief was) was er sprake van 1 jeugdco√∂rdinator. Maar omdat de begeleiding van trainers en de organisatie rond elftallen steeds meer tijd opslokt, hebben we er enkele jaren geleden voor gekozen om te gaan werken met twee jeugdco√∂rdinatoren.

Door oorzaken buiten onze vereniging om is halverwege het lopende seizoen de jeugdcoördinator bovenbouw gestopt. De huidige jeugdcoördinator onderbouw (Manon da Thesta) is vanwege een opleiding niet full time (2 avonden en de zaterdagochtend) beschikbaar. Voeg daarbij dat binnen het jeugdbestuur/technisch kader 2 vrijwilligers zijn gestopt die tot op de dag van het schrijven van deze column niet vervangen kunnen worden en alle goede voornemens en plannen met de jeugd kunnen voorlopig in de ijskast. Sterker nog, de overgebleven leden van het jeugdbestuur moeten allemaal bij elftallen bijspringen om elftallen op zaterdag te kunnen laten voetballen. Het zal geen verrassing zijn dat zij dus niet toekomen aan hun eigenlijke taak: het besturen van de jeugdafdeling van NSVV

Het moge duidelijk zijn dat als deze situatie niet verandert de overgebleven leden van jeugdbestuur/technisch kader mogelijk ook gaan afhaken. In plaats van iets opbouwen bij de jeugdafdeling zijn zij enkel maar gaten aan het dichtlopen. Met andere woorden: dweilen met de kraan open.

De bestaande vacatures zorgen er ook voor dat er te weinig actie uit kan gaan om nieuwe vrijwilligers te werven voor de ondersteuning van de elftallen. In een rondetafelgesprek over de problemen bij de jeugd kwamen er goede adviezen naar voren. Een voorbeeld hiervan was om de ouders van nieuwe leden persoonlijk uit te nodigen. Zeker een goed advies, maar welke handjes gaan dit oppakken?

In de meest ideale situatie zou er bij de elftallen in de bovenbouw een trainer, een leider en een grensrechter beschikbaar moeten zijn. Met name bij deze elftallen is een goede begeleiding van essentieel belang.

Nu volgen een drietal voorbeelden vanuit de de bovenbouw om te schetsen waar we in de praktijk tegenaan lopen:

 1. Ondergetekende (Jeroen Reedijk) traint de JO19/2 omdat ze anders geen trainer hebben. Ook moet hij vaak mee op zaterdag omdat ze anders zonder begeleiding weggaan. Als Jeroen dan vervolgens te horen krijgt dat er aan actiepunten voor wat betreft de jeugd onvoldoende inhoud wordt gegeven zul je begrijpen hoe frustrerend dit kan zijn.
 2. Een ander voorbeeld is de JO17/2 die wordt begeleid door Gert Hagoort. Door zijn tomeloze inzet en enthousiasme lukt het wekelijks om met de jongens te trainen en te voetballen. Maar ook hij staat er het merendeel van de tijd alleen voor als het gaat om het invullen van de trainingsavonden en de begeleiding op zaterdag.
 3. Tenslotte als voorbeeld de JO 23/1. Dit zijn jongens van rond de 19/20 jaar waarvan de meeste zijn doorgestroomd vanuit de JO19 naar de senioren. Deze jongens voetballen al het gehele jaar zonder begeleiding en trainen 1 of 2 x keer in de week zichzelf, vaak in de vorm van een onderling partijtje.

Dit zijn zomaar een drietal voorbeelden vanuit de dagelijkse praktijk. Ik hoop dat ik jullie hiermee duidelijk kan maken voor welke uitdagingen we als vereniging staan. Door teveel op dezelfde personen te leunen bestaat de kans dat ook zij het plezier verliezen en dan zijn we nog veel verder van huis. Nadere toelichting lijkt ons overbodig.

De nieuwe werkgroep bestuurlijke vernieuwing kijkt naar de huidige structuur van de vereniging en gaat beoordelen of de huidige structuur nog passend is of dat er naar een nieuwe structuur moet worden gekeken. De uitdagingen bij de jeugd zoals eerder beschreven zullen hierbij ook aan de orde komen. Moeten we ouders gaan verplichten om iets voor de vereniging te gaan doen? Moeten wij net als bij vergelijkbaar grote verenigingen een verenigingsmanager full time in dienst gaan nemen? Zomaar een aantal oplossingsrichtingen die op tafel zullen gaan komen. Niet alle problemen zullen dan ineens opgelost zijn maar er ontstaat waarschijnlijk wel minder druk op het jeugdbestuur, kunnen ouders van nieuwe leden gerichter benaderd worden en kan de zoektocht naar betaalde krachten (trainers en Jeugdco√∂rdinatoren) veel gerichter plaatsvinden. Consequentie van bijvoorbeeld het aannemen van een vestigingsmanager zal wel zijn dat we de contributie behoorlijk omhoog bij moeten gaan stellen (denk aan ongeveer ‚ā¨ 75 per jaar extra). Nogmaals, zover zijn we nog niet. De bal ligt wat dat betreft bij de werkgroep bestuurlijke vernieuwing om met idee√ęn en oplossingsrichtingen te gaan komen.

Wij hopen dat deze column gedeeld gaat worden met veel ouders/verzorgers van jeugdleden. Hopelijk zien veel ouders/verzorgers de ernst van de situatie in en nemen ze contact op met Jeroen (06-20739633) of Arie (06- 53781337).

We zullen met elkaar de vereniging in stand moeten houden met een goed gestructureerde jeugdopleiding, die voor iedereen de mogelijkheid biedt op zijn of haar niveau te voetballen en gebruik te maken van alle faciliteiten die we als NSVV te bieden hebben.

Naast ouders/verzorgers zijn er hopelijk ook leden zelf die inzien dat hulp bij de jeugd geboden is. Ook zij kunnen zich bij ons melden. Het zou ons verbazen (en tegenvallen) als deze column niet tot reacties leidt bij ouders/verzorgers, leden en andere betrokkenen van NSVV. Wie de jeugd heeft heeft de toekomst is een oude maar wijze spreuk. Maar op dit moment dreigen we de grip te verliezen en moeten er grote concessies worden gedaan aan de kwaliteit van onze jeugdopleiding.

ZOVER MAG HET WAT ONS BETREFT NIET KOMEN.

Daarom hopen wij dat deze column breed verspreid wordt en tot reacties (en dus actie) zal leiden!!!!

Tot volgende maand.

Arie Kruithof Jeroen Reedijk

DEEL DIT ITEM