MAATREGELEN COVID-19

Lees welke maatregelen NSVV neemt (laatste versie: 23-08-2021)

Van de Voorzitter – Februari 2018

Ik heb het al een keer eerder geschreven, maar soms zou ik willen dat de Spetter (clubblad) nog bestond. Je kon toen veel intiemer communiceren met je leden. Nu loop je voortdurend de kans, dat die mensen het lezen en reageren waarvoor de column niet bedoeld is. Soms is het leuk als je column aangehaald wordt, zoals onlangs in het AD over het ongewenste gedrag van ouders naar vrijwilligers toe en soms vervelend als je iets over jezelf wilt vertellen. Dat laatste wil ik toch doen omdat veel mensen gereageerd hebben op mijn afwezigheid bij de nieuwjaarsreceptie. Dat kwam ook, omdat mijn vervanger Rob Reedijk met mijn medeweten mijn afwezigheid heeft toegelicht. Ik kan gelukkig schrijven, dat het beter gaat. Mijn grootste stresspunt, dat mensen ongewild door het ontwikkelingsproject, waarin mijn bedrijf participeert, in de problemen zouden komen is gelukkig van tafel. Daar heb ik bijna een half jaar ontzettend veel stress van gehad, waardoor ik rond de kerst lichamelijke klachten kreeg. Doordat het grootste pijnpunt van tafel is, is mijn stress ook flink afgenomen en ook mijn lichamelijke klachten sterk afgenomen. Het sluimert nog wel, omdat het project nog steeds veel aandacht van mij vraagt. Maar ik kan weer normaal functioneren, hoewel ik ervoor moet zorgen, dat ik iets meer mijn rust pakt. Dus bedankt voor jullie reacties en over tot de orde van de dag.

Maar wat moet ik schrijven in mijn column? Het is al 6 weken helemaal of bijna helemaal winterstop. Toen de KNVB het ons uitlegde tijdens een bijeenkomst. “ voetballen als de zon schijnt” vonden wij het een goed initiatief. Mogelijk ga ik dat ook zeggen als de lagere elftallen in mei nog vol op voetballen, maar nu overheers bij mij het gevoel, dat de winterstop gewoon veel te lang duurt. Al weken is er naar mijn mening en van vele anderen veel te weinig actie op ons sportcomplex. Soms voelt het aan alsof veel leden hun lidmaatschap hebben opgezegd en ik kan moeilijk tegen het stille aanblik op het complex. We moeten het nog in het bestuur bespreken, maar volgend jaar moet het echt anders. Er moet na de feestdagen meer roering komen op ons sportcomplex, dat is duidelijk !!!. Nu was het de eerste keer, dat we met deze winterstop in de nieuwe stijl werden geconfronteerd, dus volgend jaar kunnen we daar beter op inspelen door meer voetbalactiviteiten te organiseren. Door de klimaatveranderingen hebben we al een aantal jaren 6 maanden herfst in ons land, dus de kans dat een echte winter onze activiteiten verstoord is naar mijn mening redelijk beperkt. Dus een aandachtspunt voor het bestuur om het volgend jaar anders te organiseren tijdens de winterstop.

Ondanks de winterstop gaat het werk achter de schermen gewoon door. Enkele weken geleden hebben enkele bestuursleden gesproken met de kantinecommissie over het alcoholbeleid van jongeren jonger dan 18 jaar. Sommige vrijwilligers achter de bar zijn het gedrag zo zat, dat er enkele vrijwilligers met hun bardiensten zijn gestopt. Grootse boosdoeners zijn in hun ogen de ouders en het bestuur. Om maar met het bestuur te beginnen. De kantine commissie vindt dat zij onvoldoende steun krijgen van het bestuur bij grote evenementen zoals bv. de jaarlijkse Wir War. Vooral denken ze dan om meer maatregelen te nemen in de vorm van professionele bewaking en het werken met bandjes, zodat de controle beter en sneller kan plaatsvinden. Na het aanhoren van hun bezwaren, hebben wij aangegeven dat zij gelijk hebben en dat wij met aanvullende maatregelen zullen komen. Op dit punt kun je stellen geen kwaad wil vanuit bestuur, maar wel goed dat we erop zijn gewezen.

Anders ligt dat bij een aantal ouders. Sommige ouders helpen hun kinderen jonger dan 18 jaar om aan alcohol te komen en sommige ouders vinden het dan ook nog nodig om dit triomfantelijk aan de vrijwilligers achter de bar te tonen, dat ze schijt hebben aan de regels en ook aan het bar personeel. Walgelijk gedrag, ik hoop echt dat ze dit lezen en eens bij zichzelf te raden gaan.

Maar voor alle duidelijkheid: of we het leuk vinden of niet, maar er is een zero tolerance beleid betreffende het schenken van alcohol en dat moeten we met elkaar bewaken. Dat is in het belang van ons allemaal. Want vrijwilligers achter de bar worden het spuugzat. Wat gebeurt er als zij ermee stoppen? Dan moeten wij professionele krachten gaan inzetten, hetgeen betekent dat onze kantine inkomsten lager worden en dus de prijzen behoorlijk omhoog moeten. Daarnaast hebben betaalde krachten niets met NSVV, zij doen gewoon hun werk, en doen ze nog strikter het alcoholbeleid toepassen. Dus denk allemaal eens goed na en laten we met elkaar ervoor zorgen dat het voor onze vrijwilligers ook nog een beetje gezellig blijft. Daarnaast hoop ik dat het irritante gedrag van sommige ouders niet meer voorkomt. De jongeren zelf noem ik bewust niet, omdat het een beetje in de leeftijd zit om het wel te proberen. Maar het is onze taak met hulp van bestuur, trainers en vooral ouders, dat wij het alcoholbeleid scherp blijven volgen. Zo dat ben ik even kwijt.

Wij hebben een nieuwe activiteitencommissie en die zijn ambitieus bezig met het invullen, dat NSVV meer is dan alleen voetbal. Niet alleen binnen NSVV maar ook vinden wij dat NSVV een lokale maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft in ons dorp. Beetje hoogdravend zullen sommige denken, maar kijk eens naar de fusie van de Korendijkse voetbalclubs, die tegen wordt gehouden door Goudwaardse Boys omdat ze bang zijn om de lokale identiteit van het dorp te verliezen. Onze visie kennen ze ook binnen de Gemeente en daarom heeft de burgemeester ons gevraagd na te denken of wij de rol van de Oranje vereniging over kunnen nemen tijdens de Koningsdag. De Oranjevereniging Numansdorp is opgehouden te bestaan, wat betekent dat er helemaal geen koningsdagsdag festiviteiten in Numansdorp zouden zijn als niemand die handschoen oppakt. Inmiddels zijn de plannen van de activiteitencommissie voor het houden van de koningsdag op het sportcomplex zodanig concreet, dat ik het hier nu wel durf te vermelden. Komende week valt de definitieve beslissing en daarna zullen jullie over deze activiteit ongetwijfeld nog nader worden geïnformeerd om op deze dag aanwezig te zijn, dan wel als vrijwilliger een bijdrage te leveren. Voor het aanzien van NSVV is het in ieder geval erg goed dat dit initiatief is genomen.

Tot volgende maand.

Arie Kruithof

DEEL DIT ITEM

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *