MAATREGELEN COVID-19

Lees welke maatregelen NSVV neemt (laatste versie: 23-08-2021)

Van de Voorzitter – februari 2021

Het is eind februari en ik weet, dat ik Van de voorzitter nog moet inleveren. Maar de lockdown voor het voetbal begint een aanslag te doen op mijn inspiratie. Waar moet ik het over hebben? Wordt onze website überhaupt nog druk bezocht door onze leden? Maar mijn plichtsgetrouwe verantwoordelijkheid wint het van het inspiratieloze gevoel voor mijn column. Het is toch na onze nieuwjaarsbijeenkomst weer een nieuw contact moment met de leden. De situatie is er niet beter op geworden, dat is nog een lichte understatement. Half december dachten wij echt, dat er na de feestdagen weer wat meer mogelijk zou zijn en het voetbal weer langzaam opgestart zou kunnen worden. Niets bleek echter minder waar en de avondklok heeft de trainingsmogelijkheden nog weer verder beperkt. Dus het uitspreken van verwachtingen is erg moeilijk en is meer gebaseerd op de wens is de vader van de gedachte. Maar het “echte” uitblijven van de 3e golf door de Britse variant en ook het algemene gevoel, dat ook de grote zwijgende meerderheid de beperkingen inmiddels kotsbeu is, zal er hopelijk aan bijdragen, dat we op de weg terug zijn om geleidelijk weer te kunnen wennen aan het normale leven. Bij het bespreken van de regio competitie, hierover later meer, bemerk ik, dat mijn gedachten afdwalen naar een zaterdagmiddag in juni als we een regionale wedstrijd spelen in het zonnetje met de wetenschap, dat we na afloop nog een leffe blond van de tap kunnen drinken. Ik krijg er een gelukzalig gevoel van. Ik denk overigens echt, dat bij de verdere versoepelingen de teamsporten niet worden vergeten, omdat het bijdraagt aan het welbehagen van de jeugd, het overwegend buiten plaatsvindt en het nog gezond is ook. Ik hoop, dat mijn hoopvolle verwachtingen weer niet door de regering in een persconferentie de bodem in worden geboord!!!

Als ik op zaterdag aan het wandelen ben, word ik altijd wel aangesproken of ik wel door mijn vrije tijd heen kan komen op zaterdag, nu het competitievoetbal door de epidemie stil ligt. Ik vind het altijd wel leuk, die opmerkingen, maar de zaterdag is inderdaad de dag, dat ik meer tijd heb voor andere dingen en echt het meeste voel, dat de competitie nu al bijna 5 maanden stil ligt. Want juist de zaterdag en de donderdagavond waren de leukste momenten om met NSVV bezig te zijn en die mis je nu al lang, terwijl de rest van de week de (online) vergaderingen juist wel door gaan. Besturen van NSVV is door de pandemie “net werken geworden”.

En…. De vereniging ligt ook niet stil. Ik sprak afgelopen weken enkele spelers uit de veteranen en die dachten, dat er al weken bij NSVV helemaal niets te doen is. Dat is een grote misvatting, want iedere avond en vooral ook op zaterdag zijn de velden bezet met vooral onze jeugdelftallen, die aan het trainen zijn en op zaterdag onderlinge wedstrijden spelen. Dat de jeugd het meeste op ons complex is te vinden, is wel logisch, omdat zij de minste beperkingen hebben en het gewone trainingsprogramma uit kunnen voeren. Maar ook daar is het natuurlijk wachten, dat er weer tegen “echte” tegenstanders gevoetbald kan worden.

Uit het voorgaande blijkt wel, dat het behelpen blijft en het grote wachten voortduurt, totdat het weer echt mag beginnen. Met het schrijven van deze column staat bijna al vast, dat de avondklok tot 1 april verlengd gaat worden. Hiermee gaat ook het laatste restje hoop verloren om in afgeslankte vorm de competitie 2020 -2021 te hervatten. Overigens ben ik op dit punt niet achterlijk, want mijn hoop was al tot een nulpunt gedaald. Voor het tweede opvolgende jaar wordt een competitie niet afgemaakt in het amateurvoetbal. Ze hadden je een jaar geleden compleet voor gek verklaard als je dat zelfs bij het begin van de Corona crisis had voorspeld. Met deze wetenschap kun je als voetbalvereniging wel wat duidelijker naar de gevolgen kijken van de lockdown op het sportieve vlak, maar ook op het financiële vlak.

Mogelijk hebben jullie er al over gelezen, maar als voetbalwedstrijden weer mogelijk is, wil de KNVB het seizoen afsluiten met de Regiocup. Er is naast de eer niets mee te winnen, maar het kan het seizoen nog leuk afsluiten met een aantal Hoeksche Waardse derby’s. Hoeksche Waardse derby’s ja, want als clubs waren wij eigenlijk de KNVB voor. Het idee was al ontstaat tijdens de bekerwedstrijd NSVV – Heijenoord, toen Arie v/d Berg en ik tot de conclusie kwamen, dat tegen de regioploegen spelen in de voorbereiding veel leuker is dan tegen onbekende sparingpartners. Vooral ook leuk voor de supporters en de kantine inkomsten. Eigenlijk hadden we dit uit willen rollen bij de voorbereiding van het nieuwe seizoen 2021 -2022, niet wetend dat ook dit jaar Corona weer zou leiden tot het staken van de competitie. Het idee om de Hoeksche Waard cup te organiseren is nu naar voren gehaald en wordt ook ondersteund door de KNVB met een inbreng van de clubs zelf, zodat ze voor een eigen Hoeksche Waardse “sausje” kunnen zorgen. Anderzijds vrees ik, dat de

streekderby’s alleen maar een succes kunnen worden als er ok toeschouwers bij aanwezig kunnen zijn, die na afloop nog wat kunnen napraten met een biertje ( ook al moet dat in de buitenlucht). Laten we hopen, dat we in Mei hiermee kunnen beginnen. Overigens is het ook nog steeds de bedoeling, dat in de voorbereiding de regio clubs meer tegen elkaar gaan spelen. De wedstrijdsecretarissen pakken dit gezamenlijk op, dus dat is dan toch een voordeel bij het grote nadeel van lockdowm, dat de clubs elkaar weten te vinden en meer met elkaar gaan samenwerken.

Bovenstaande geldt alleen voor de 1e elftallen. Het organiseren van dergelijke competities voor de lagere elftallen is wel overwogen, maar niet in te vullen, omdat de speelsterkte teveel verschilt. Natuurlijk is het overwogen, maar om een voorbeeld te geven voor bv JO 19.1 zijn dan alleen wedstrijden tegen Binnenmaas en SHO te organiseren in Hoeksche Waards verband, omdat de kwaliteitsverschillen anders veel te groot zijn en het voor beide elftallen niet leuk meer is. Daarom sluiten we bij de B categorie volledig aan bij de plannen van de KNVB, die ook voor de lagere elftallen wedstrijden wil gaan organiseren, maar dan niet alleen georganiseerd op basis van de afstand maar ook gebaseerd op de speelsterkte. Dat geldt in principe voor alle elftallen.

Maar naast het sportieve element vraagt ook de financiële situatie bij de voetbalclubs steeds meer aandacht. Ik zou niet graag in de schoenen staan van de semi professionele amateurclubs of de amateurclubs, die hun spelers op andere wijze belonen. Ik vraag mij af of de overheidssteun afdoende is om de financiële gaten, die hier vallen op te kunnen vangen. Gelukkig hoef ik mij dat alleen maar af te vragen en mij er verder niet druk om te maken, omdat wij spelers niet individueel belonen, maar alleen collectieve regelingen hebben, die nu niet van kracht zijn, omdat er niet gevoetbald wordt.

Ook weer in samenwerking met de Hoeksche Waardse clubs is in kaart gebracht , wat de impact is van het stilleggen van het competitievoetbal. Er is gewerkt met drie scenario’s, waarbij het worse case scenario helaas realiteit dreigt te worden, waarbij de kantines het gehele seizoen dicht zullen zijn. Dit betekent, dat alle clubs met een negatief resultaat zullen afsluiten en dus een beroep moeten doen op hun reserves. Hierover kan ik verder alleen een oordeel kan geven over NSVV, omdat ik niet in de portemonnee van de andere clubs kan kijken. Zoals ik reeds in het begin van mijn column aangaf zijn de clubs voornamelijk met de jeugd volop in beweging en lopen dus veel kosten ook weer gewoon door Hierdoor gaan de tekorten oplopen naarmate de kantine inkomsten langer zullen wegblijven.

Dit geldt ook voor NSVV. Onze kosten lopen gewoon door. Wel worden we goed gecompenseerd door de Gemeente door onze huur van het complex grotendeels niet in rekening te brengen. De ondersteuning van de gemeente Hoeksche Waard is echt prima, want naast de financiële steun denken ze ook goed mee om de toekomst van de clubs veilig te stellen. Daarnaast blijven onze sponsoren ons bijna allemaal trouw, dus NSVV gaat het financieel echt wel redden. Het uitgangspunt van het bestuur is, dat we volgend seizoen ( als alles hopelijk weer volledig in bedrijf is) gewoon weer onze club kunnen laten functioneren zoals jullie dat van ons gewend waren en zijn. Als een van de weinige clubs hebben we nog maar de helft van onze contributie geïnd. Met onze penningmeester Rob Reedijk had ik de afspraak gemaakt, dat we de 2e termijn pas zouden innen als we weer aan het voetballen zouden zijn. Dat voelt immers beter. Dat gaat echter niet lukken, dus moeten we de komende maand de 2e termijn wel gaan innen, terwijl er nog niet gevoetbald wordt. Voor de jeugd, die volop traint in de week en onderlinge wedstrijdjes speelt op zaterdag is dat geen probleem. Ook de prestatiegerichte voetballers trainen weliswaar aangepast, maar zij hebben het meeste profijt bij een gezonde vereniging, dus ook daar ligt het probleem naar onze mening niet. Het lastigst is de inning van de 2e termijn van de contributie uit te leggen bij onze senioren/ vrienden elftallen. Zij voetballen en trainen al bijna een jaar niet ( op enkele maanden uitgezonderd) en moeten toch hun contributie betalen. Nu kan ik wel een heel formeel zwam verhaal gaan vertellen, dat in de statuten staat dat het betalen van contributie voor leden verplicht is. Maar het voelt gewoon niet goed en dat voelt in het gehele bestuur niet goed. In bestuursvergadering is dit onderwerp besproken. Wij stellen ons wel op het standpunt, dat de contributie betaald moet worden, maar dat we wel via het aanvoerdersoverleg in gesprek zullen gaan of we tot een vorm van compensatie kunnen komen. Wij hebben daar wel ideeën over, maar dat willen we eerst met de aanvoerders bespreken.

Ondanks dat er geen voetbal is, was er toch weer genoeg te delen met jullie. Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Maar als je in deze tijd toch weer over voetbal gaat schrijven, dan krijg je toch weer het gevoel terug, dat alles weer normaal is en dat inspireert.

Zorg goed voor jezelf en hopelijk zien we elkaar weer snel op de voetbal.

Arie Kruithof

DEEL DIT ITEM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *