MAATREGELEN COVID-19

Lees welke maatregelen NSVV neemt (laatste versie: 23-08-2021)

Van de Voorzitter – in Coronatijd

Ten opzichte van mijn vorige column is er weinig veranderd. We zijn nog steeds een voetbalvereniging in Coronatijd en ook met de daarbij behorende beperkingen. Rondom mij heen, maar ook bij mijzelf voel je het onbegrip wel m.b.t. het amateurvoetbal toenemen. Als je tijdens het NOS journaal de drukke winkelstraten ziet vanwege Black Friday dan groeit bij mij dat onbegrip alleen maar verder. Ik kan mij met de beste wil van de wereld niet voorstellen, dat zaterdags een wedstrijdje voetballen in de regio met meestal weinig toeschouwers gevaarlijker voor de volksgezondheid is dan die drukke winkelstraten. Ik vind het lastig om op dit punt mijn mening te zeggen, omdat ik het gevoel heb, dat steeds meer mensen de splinter in andermans oog wel ziet, maar niet de balk in het eigen oog. Binnen de voetbalwereld ziet een overgrote meerderheid wel in, dat het openen van de kantine en de kleedkamers voorlopig een brug te ver is, omdat het simpelweg Corona proef niet in de hand is te houden. Maar in de buitenlucht trainen en ’s zaterdags regionaal voetballen zou toch een hoop plezier bij veel mensen terugbrengen en daarnaast nog als voordeel hebben, dat het veel drukte zou schelen in de winkelstraten en de tuin centra.

De laatste weken wordt er veel gesproken over de unieke voetbalstructuur. Een structuur, die ervoor zorgt, dat er in ieder dorp hoe klein ook een voetbalclub is, gedreven door vrijwilligers, die zorgt voor een stuk sociale cohesie in de lokale gemeenschap. De Corona zet als het zo doorgaat, dit culturele erfgoed zoals Sjoerd Mossou in het AD het noemde, op de tocht. De regering zou hier meer oog voor kunnen hebben en volgens mij binnen de regels van het Outbreak Managementteam meer voetbal plezier moeten toestaan (dus voetbal en geen 3e helft in kantine of kleedkamer). Ik vind het opmerkelijk, dat de KNVB deze gedachte, die bij veel mensen leeft niet over de bühne kan krijgen bij de regering. Het gevoel leeft toch wel bij mij, dat de grootste voetbalbond niet echt DE gesprekspartner van de regering is. Resultaat is dat de mensen uit verveling dan maar op zaterdag en zondag achter de Black Friday koopjes aangaan. Hadden ze beter kunnen gaan voetballen of langs de lijn kunnen staan. Toch een overweging, die gedurende de feestmaand wel meer gemaakt zou moeten worden door de regering.

Bij NSVV is het de jeugd, die voor de levendigheid zorgt op ons complex. Doordeweeks in de avond en op zaterdagmorgen met onderlinge toernooitjes heeft de jeugd bezit genomen van ons sportcomplex. De jeugdtrainers en de jeugdcoördinatoren beheren de vereniging en dat is voor de vereniging de strohalm om de vereniging levend te houden. Bij de senioren zijn er 5 teams (waarvan 2 damesteams erg fanatiek) die trainen en ik kan uit de grond van mijn hart zeggen, dat ik niet begrijp hoe ze het volhouden. Soms sta ik er even naar te kijken, maar het verveelt binnen twee minuten. Daarom sta ik er extra van versteld, dat er zoveel animo is om op deze wijze te blijven trainen. Goed voor de vereniging, want het complex blijf bezet en het geeft ook de overtuiging, dat we ook in Coronatijd een belangrijke rol hebben te vervullen. Daarom is het een gemiste kans, maar ik ga niet in herhaling treden daar heb ik immers al eerder in deze column over gehad. Maar uitvloeisel van het regeringsbeleid is wel, dat de vrienden seniorenteams, nu al 36 van de 52 weken langs de kant staan en daar zit naar mijn mening ook de pijn. Ruim 120 leden, die hopelijk NSVV, hun voetbalvrienden en 3e helft erg missen. En we moeten maar afwachten of dat zo blijft en er niet teveel schade wordt aangericht en spelers stoppen met voetbal. Hopelijk kijken ze uit, naar het moment, dat als alles weer normaal is met het trainen, voetballen en de 3e helft in de kleedkamer en de kantine. Ik hou mijn hart vast.

Voor mij en meerdere bestuursleden overheerst het gevoel, dat we langs de zijlijn staan. Qua voetbal is er voor ons nul activiteit. Sinds mijn vorige column zijn we al weer twee keer bij elkaar geweest om de protocollen rond de trainingen in goede banen te leiden. Voor de rest (en ook nu herhaal ik) is het net werken: overleg met de gemeente, Webinars van de KNVB waarbij een update wordt gegeven, het beheren van de financiën, het onderhouden van de sponsorcontacten (door wegvallen van de kantine inkomsten erg belangrijk), het onderhouden van de communicatie met de leden en met het bestuur nadenken ook de toekomst van de vereniging. Maar je mist het directe contact met het voetbal en dan blijft uiteindelijk maar een bestuurdersrol over, die veel kenmerken heeft met mijn dagelijkse bestuursactiviteiten in het Westland.

Communicatie is erg belangrijk, daarom ook deze column en andere initiatieven, die worden ondernomen vanuit sponsor, communicatie en activiteiten commissies. En dat valt niet mee. Bij de Webinars van de KNVB hoor ik zoveel stupide ideeën ( uit nood omdat ze het verder ook niet weten), dat de moed je in de schoenen zakt. Maar toch zijn ook wij een idee aan het uitwerken m.b.t de nieuwjaarsreceptie. Het zomaar afzeggen willen we niet, maar het moet wel een verassing blijven. Daarom wil ik jullie vragen om zaterdagmiddag 2 Januari 16.30 uur in je agenda te zetten, want dan willen we toch met jullie stilstaan bij het 75e ( jubileum) jaar van NSVV.

Het nadenken over de toekomst wat we met het voltallige bestuur op 20 november op de “hei” hebben gedaan was zinvol. Daadkracht vanuit bestuur, beter communiceren van onze sportieve ambities, het vervolg geven aan de goede initiatieven bij de jeugd, het integreren van de damestak binnen de jeugdtak van de jongens en hoe houden we leden- en vrijwilligersbetrokkenheid in stand waren onderwerpen, die we op die dag hebben besproken. Ook hebben we stilgestaan bij het functioneren van onszelf als bestuur. Hoe houden we ambities en de geestdrift binnen het bestuur vast en weten we ook deze betrokkenheid en energie ook voldoende over te brengen naar onze leden. Die vragen zullen we in het nieuwe jaar gaan uitwerken. Een eerlijke feedback vanuit de leden lijkt mij in dit verband ook erg belangrijk om niet alleen maar in je eigen vlees te snijden.

Hoe nu verder, vragen jullie je misschien aan het einde van de column je af. Door de KNVB worden verschillende scenario’s gecommuniceerd en door die nu te gaan beschrijven, worden jullie denk ik ook niet veel wijzer. Ik wil dan ook afsluiten met het scenario, dat in mijn hoofd zit naar aanleiding van de informatievoorziening, die ik vanuit KNVB en Overheid heb gekregen. Nogmaals het is mijn scenario, waar ik rekening mee hou, zoals het naar verwachting gaat lopen:

  • Vanaf half december mogen de senioren weer gaan trainen in groepsverband. Voor de rest geen opheffing van beperkingen;
  • Vanaf eind januari wordt de competitie hervat voor de prestatieve elftallen, met verlenging van het seizoen tot eind juni zonder nacompetities. Kleedkamers en kantines blijven op slot.
  • Vanaf maart is de 2e golf op z’n eind en is er een begin gemaakt met vaccinaties. Alles kan weer naar het oude normaal en het sportcomplex kan eindelijk weer open. Een jaar na dato!!.

Het lijkt allemaal heel ver weg, maar ik zou er zo voor tekenen als dit scenario uit zou komen. Misschien is het dan ook wel het scenario van de wens is de vader van de gedachte.

Goede en mooie feestdagen en blijf letten op je gezondheid (ook mentaal!!)

Arie Kruithof

DEEL DIT ITEM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *