MAATREGELEN COVID-19

Lees welke maatregelen NSVV neemt (laatste versie: 23-08-2021)

Van de voorzitter – juni

Van de voorzitter

Het seizoen zit erop. Pff… het was een lang seizoen met natuurlijk sportief gezien een totaal verkeerde afloop. Degradatie van 1e elftal en maar 1 echt kampioenselftal de F1 , een promovendus (D1) en drie titels bij het kampioenschap van de Hoeksche Waard. Een erg magere score, waarbij de zin om nog na te evalueren volledig ontbreekt. Zeker bij de winterstop zag het er sportief gezien allemaal veel zonniger uit, maar de 2e seizoenshelft was om meerdere redenen dramatisch. Terugkijken heeft geen zin, maar vooruitkijken naar het nieuwe seizoen ga ik persoonlijk pas doen na de vakantie. De noodzakelijke voorbereidingen zijn gedaan en nu dus even afstand nemen.

Maar NSVV is meer dan alleen voetbal en dit seizoen zeg ik zeker gelukkig maar. Want naast het voetbal hebben we wel leuke activiteiten georganiseerd met als hoogtepunt NSVV verbindt Numansdorp. Daarin tonen we toch wel aan een bijzondere vereniging te zijn. Waar veel verenigingen amechtig proberen financieel hun hoofd boven water te houden, houden wij een actie voor het lokale goede doel, waarbij ook een deel van de kantine opbrengst is afgedragen. Waarom hebben we het gedaan? Omdat je als vereniging niet kan onttrekken aan de omgeving om ons heen. We willen een belangrijke rol spelen in de gemeenschap en daarin moet je investeren. Een diepte investering noemde een bestuurslid het. Maar als je de reacties van de bewoners van de Hendrikshoeve en het bejaardentehuis zag en hoe deze mensen genoten door alleen rondgereden te worden op ons sportcomplex, dan weet je dat het een goede keuze is geweest om dit evenement te organiseren.

Dit evenement vormde ook de traditionele afsluiting van het seizoen en tijdens deze afsluiting worden niet alleen de kampioenen gehuldigd, maar wordt normaliter ook afscheid genomen van leden, die met hun functie stoppen na jaren van trouwe dienst als vrijwilliger. Al een aantal jaren wordt hierover discussie gevoerd achter de schermen. Want vaak wordt gemakkelijker afscheid genomen van mensen, die in de picture staan, dan van mensen, die al jaren achter de schermen trouw hun vrijwilligerswerk verrichten. Dit heeft ons in het verleden al een aantal keren terechte kritiek opgeleverd. Daarom hebben we als bestuur na een lange discussie besloten om voor een andere opzet te kiezen. Vooropgesteld, je doet het nooit goed. Aan teveel mensen aandacht besteden op de jaarafsluiting leidt tot desinteresse van de andere leden, die alleen maar een voorzitter met een microfoon in zijn handen zien staan. Geen aandacht besteden op de familiedag aan leden, die met hun functie stoppen leidt, dat weten we nu inmiddels ook al, tot teleurstellingen. Het is gewoon een moeilijke kwestie. Als bestuur hebben we gekozen voor de variant om er meer in kleine kring persoonlijk aandacht aan te gaan besteden bij het afscheid bij vrijwilligers. Dan is er meer tijd voor en dan kun je echt wat tegen elkaar zeggen en terugkijken. Of dit het juiste pad is, gaan we ervaren. Mogelijk dat we toch weer op onze schreden terugkeren als het niet blijkt te werken. Voor spelers en trainers ben ik er trouwens helemaal voorstander van om het op andere momenten te doen. Wat mij betreft is dit een totaal andere categorie en hebben we het hier over vrijwilligers, die stoppen met hun werk bij NSVV. Wordt ongetwijfeld vervolgd in het nieuwe seizoen.

Ik ga het jaar afsluiten met een vervelend onderwerp, maar het kan echt niet anders. Het gaat om de achterstallige contributies van het afgelopen seizoen. We hebben het hier niet over enkele honderden euro’s maar over enkele duizenden euro’s. Als financiële commissie hebben we zelfs dit jaar al veel tijd moeten besteden om alle contributies van het jaar ervoor geint te krijgen. Tot op €400 euro is dit inmiddels gelukt. Maar dit moet gebeuren door vrijwilligers die in hun vrije tijd achter de gelden van andere leden aan moeten. Te gek voor woorden! Wat het nog vervelender maakt, is dat ook niet gereageerd wordt op herinneringsbrieven dan wel aanmaningen. Het is schijnbaar een nieuw fenomeen. In mijn beginjaren als voorzitter had ik hier nooit mee te maken, maar het lijkt steeds erger te worden. We kunnen niet anders, dan hierin een streng beleid gaan voeren

Ik denk dat iedereen begrijpt, dat je als lid contributie moet betalen. Waarom doen ze het dan niet? Ik ben de laatste weken achter de achtergronden aangegaan en komt dan tot mijn stomme verbazing tot de navolgende constateringen. Op de 1e plaats zijn er leden, die vinden dat ze vrijwilligerswerk doen en daardoor geen contributie behoeven te betalen. Dat is een besluit, dat ze zelf nemen zonder hierin het bestuur te kennen! Als je vindt, dat je recht heb op een vergoeding maak het dan kenbaar maar ga niet op eigen houtje je eigen regels maken. Daar kun je geen club mee besturen.

Tweede constatering is dat mensen zich afzetten tegen betaalde krachten binnen de vereniging. Dit is een discussie zo oud als de weg naar Methusalem. Waarom krijgt een trainer van een standaardteam wel betaald en een bestuurslid, die 20 uur in de week met zijn vereniging bezig is niet. Dat is een verworven recht, die bijna bij iedere vereniging bestaat. Prima om die discussie te voeren of het terecht is, maar laten we die discussie dan op de ledenvergadering voeren en betaal nu gewoon je contributie.

Dan nog het gerucht, dat niet iedereen binnen NSVV contributie behoeft te betalen. Met hand op mijn hart maar iedereen van het 1 e elftal tot aan de minipupillen betaalt contributie. Mogelijk is het gebaseerd, dat bij twee leden van buitenaf fouten zijn gemaakt in het verleden, die met veel discussies door mij zijn teruggedraaid. Daarnaast zijn er altijd leden, die als ze stoppen met voetballen hun laatste contributie niet betalen. Lekkere moraliteit, maar je hebt ermee te maken en dan nog achter je geld aangaan is echt zonde van je tijd.

Daarom hebben we als bestuur het navolgende besloten:

  • Alle wanbetalers krijgen nogmaals een herinneringsbrief of hebben hem inmiddels al gehad. Geef aub een reactie op deze brief door te betalen of te reageren per mail als er iets niet goed is gegaan;
  • Bij geen betaling volgt een persoonlijke benadering door het bestuur;
  • Per 1 september 2017 moet alle contributie van actieve leden betaald zijn anders volgt een financiële blokkade en kan er niet meer gevoetbald of getraind worden;
  • Mensen met financiële problemen kunnen met discretie verzekerd zich melden bij penningmeester Rob Reedijk of bij mij;
  • Als vastgesteld is, dat men niet kan betalen vanwege financiële onmacht dan is er een potje om contributie op een andere manier te betalen;
  • Actie door financiële commissie wordt ondernomen om nog meer tot automatische betaling over te gaan.

Het spijt mij, dat ik zo moet eindigen, maar we kunnen dit niet over onze kant laten gaan en hoop op een rustige en minnelijke oplossing met alle leden.

Tenslotte wens ik jullie een plezierige en zonnige zomer toe. Hopelijk zien we elkaar weer in augustus  op ons dan nog mooiere sportcomplex.

 

Arie Kruithof

DEEL DIT ITEM

2 reacties

  1. Met verbazing heb ik dit allemaal gelezen. Natuurlijk moet je betalen als je lid bent. Ik zou zeggen: niet betaald, dan kun je of jouw kind niet meer spelen… zo simpel is dit toch…..

  2. Goed stuk voorzitter! Spijkers met koppen slaan wat betreft de contributie. Mis alleen in je stuk dat de bierprojzen omhoog gaan volgend seizoen. Maar dat komt vast in je volgende stuk. Nu afstand nemen van het voetbal, genieten van de vakantie en met frisse moed er tegenaan in het nieuwe seizoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *