MAATREGELEN COVID-19

Lees welke maatregelen NSVV neemt (laatste versie: 23-08-2021)

Van de Voorzitter – juni 2021

KDe kogel is door de kerk. Het seniorenvoetbal heeft begin oktober 2020 zijn laatste wedstrijd van het seizoen 2020- 2021 gespeeld. De hoop is nu gevestigd op 1 augustus zodat we dan weer “normaal” aan het nieuwe seizoen 2021-2022 kunnen beginnen. Dachten we vorig jaar in een unieke situatie te zitten met een competitie die voortijdig beëindigd moest worden en wisten we niet, dat het ergste van de crisis nog moest komen. Alle inspanningen ten spijt om de Corona maatregelen van de overheid zo goed mogelijk uit te voeren met een overdekt terras, een Bram Ladage kraam, QR code om te bestellen en inspanningen van vrijwilligers om gedragen corona instructies te kunnen invoeren. Het is het allemaal voor niets geweest en we kunnen beginnen met het opruimen van de preventieve voorzieningen.

De hoop was nog wel gevestigd op de jeugd, zeker nu de daling in de ziekenhuisopnames in mei structureel lijkt ingezet. Vanaf 5 juni is het weer mogelijk om in regionaal verband te gaan spelen om de Regio Cup. Voor de senioren blijft het bij trainingen en onderlinge wedstrijden. In een mail van het bestuur op onze website staat precies beschreven, hoe wij de resterende 4 weken gaan invullen, alvorens we gaan genieten van de zomerstop. Genieten, dat klinkt paradoxaal, we spelen immers al bijna 8 maanden geen competitievoetbal. We zouden moeten popelen om zoals de KNVB adviseert in de zomer door te voetballen. Maar de rek is er bij de vrijwilligers uit. Alle coronamaatregelen moet door een kleine groep vrijwilligers uitgevoerd worden. Juiste deze groep is het gewoonweg beu om ieder keer weer nieuwe regels te moeten invoeren, activiteiten voor Jan Doedel te organiseren en daarnaast in je vrije tijd ook nog BOA moeten spelen. De spelers en de ouders willen toch altijd ( hoe begrijpelijk ook) iets meer dan is toegestaan. De KNVB is een lobby gestart om het zomer voetbal te promoten, maar staat nog wel erg ver weg van de mindset van de vrijwilligers, die het in de praktijk moeten uitvoeren. Daarom is de hoop nu gericht op 1 augustus, dat alles weer normaal is en dat we gewoon onze spelers, ouders en supporters weer op ons sportcomplex kunnen verwelkomen zonder al te veel ( geen) beperkende regels.

In de media verschijnen allemaal verhalen over clubs die leden verliezen of spelers die een andere invulling aan de zaterdag en hun sportbeoefening zijn gaan geven. Ik denk, dat er wel een verschil is tussen de stad en een dorp, maar wij ervaren totaal een ander gevoel. Onze leden en supporters snakken weer naar een normaal voetbalweekend, maar dan wel na een situatie met alles er op en aan. Naast voetbal ook de sociale contacten in kleedkamer en kantine en het aanwezig kunnen zijn van ouders en supporters. Dus geen verlies aan leden, maar juist leden, die aangeven dat ze niet wisten, dat het voetbal zo’n belangrijk onderdeel van hun leven is. Mijn persoonlijke mening is, dat we ons niet in de put moeten laten praten, maar met verlangen en vol energie weer vooruit moeten kijken als het normale leven weer open gaat.

Waar wij ons wel zorgen over maken is of aan het begin van volgend seizoen onze grote groep vrijwilligers nog op volle oorlogssterkte is. Al maanden wordt op hun geen beroep gedaan. Zij zijn hun zaterdag anders gaan invullen en willen zij straks, die switch naar de normale zaterdag ook weer maken. Gaan zij zich weer inspannen om de zaterdag voor onze leden en gasten zo comfortabel mogelijk te laten verlopen? Wat juist deze groep zorgt ervoor, dat NSVV weer goed kan functioneren. Er zullen denk ik, best weer vacatures ontstaan. Daarom zullen we in de zomerstop als bestuur toch een inventarisatie moeten houden naar de beschikbaarheid van onze vrijwilligers. Wij hopen van harte, dat onze zorg onterecht is en dat er weer voldoende mensen beschikbaar zijn, maar het is wel een puntje van aandacht.

Achter de schermen wordt er weer druk gewerkt aan de voorbereiding voor het nieuwe seizoen. Hoe gek, dat het ook klinkt, maar de laatste maanden hoor ik veel positieve berichten, die ervoor zorgen, dat ik erg uitkijk naar het nieuwe seizoen. We kunnen starten met drie senioren elftallen met prestatieve ambities, waarbij de technische staf rond deze elftallen helemaal geregeld is. Ook bij de hoogste jeugdelftallen ( 19 en 17) starten we met drie elftallen en bij de dames zullen we ook voor het eerst met twee senioren teams starten. Erg belangrijk vinden wij, omdat kwaliteit in je vereniging begint met het hebben van voldoende kwantiteit. Zorgen maakte wij ons wel over de groei van het aantal jeugdleden in de leeftijdscategorie 5 t/m 9. Edoch na het houden van een vriendjes en vriendinnenmiddag is er een behoorlijke stroom van nieuwe jeugdleden binnengekomen. Volgens mijn laatste informatie staat de teller inmiddels op bijna 25 nieuwe jeugdleden. Als de uitgestelde zwemexamens zijn afgewerkt verwachten wij een verdere groei. Op deze positieve ontwikkeling heeft de nieuwbouw in Numansdorp Zuid ook duidelijk een positief invloed. Met deze ontwikkeling zijn we erg blij, omdat we om ons heen bij andere verenigingen de invloed van de vergrijzing in de Hoeksche Waard steeds zichtbaarder zien worden door een afname van het aantal jeugdleden. Een ontwikkeling, waarvan wij hopen dat we dat de impact voor onze vereniging beperkt blijft door de groei van de Gemeente Numansdorp.

Wij en hopelijk jullie ook, zijn zeer benieuwd naar de prestaties van het 1e elftal in het nieuwe seizoen. De verwachtingen zijn hoog gespannen, dat maakt het uitkijken naar het nieuwe seizoen veel leuker. Ons 1e elftal heeft op papier een behoorlijke kwaliteitsinjectie gekregen door de terugkeer van enkele oud 1e elftal spelers en de komst van nieuw spelers van Strijen en SHO, die bewezen hebben meer dan 2e klas waardig te zijn. Daarnaast en dat is voor NSVV-ers erg belangrijk, het blijft een herkenbare groep. De laatste jaren was er vanuit onze trouwe supporters behoorlijk veel kritiek op de komst van nieuwe spelers, die ons elftal niet beter zou maken. Van die kritiek heb ik nu niets gehoord, integendeel men verwacht dat de nieuwe spelers ons elftal beter zal maken. Enig minpunt is, dat Melvin Kruijthof heeft besloten voorlopig op een lager niveau te gaan keepen. Er is veel gesproken met hem, maar het is zijn eigen beslissing en zal het zelf moeten ervaren, maar iedereen rondom het 1e elftal vindt het bijzonder jammer en hopen eigenlijk, dat hij snel spijt krijgt en terugkomt op zijn beslissing.

Zijn er dan helemaal geen aandachtspunten voor het nieuwe seizoen? Natuurlijk zijn die er, want anders zou NSVV niet leven.

Naast de eerder genoemde zorgen, dat hopelijk onze vrijwilligersgroep in stand blijft, maak ik mij persoonlijk wel zorgen over de groei van het aantal voetbalsters. Hoewel de dameselftallen de gehele Corona tijd hebben doorgetraind en dat de trainingen druk bezocht worden en er met zichtbaar plezier wordt getraind, is er onvoldoende groei. Volgend jaar is er geen meisjes elftal 15 en dat is natuurlijk doodzonde voor een verdere doorgroei. Ook blijkt evenals bij andere verenigingen het aantal voetballende vrouwen/ meisjes al jaren stabiel. De groei van het vrouwen/meisjes voetbal is dan ook een speerpunt voor het bestuur.

Daarnaast is ons streven om vanaf 1 augustus alles weer zo normaal mogelijk doorgang te laten vinden. Financieel komen we gezond uit de Coronacrisis en dus is het de uitdaging van het bestuur om onze leden weer met hetzelfde plezier als vroeger naar ons sportcomplex te laten komen. Als we niet daarin niet meer gehinderd worden door nieuwe beperkende Coronamaatregelen willen we daar voor gaan.

Voor de zomervakantie hoop ik nog een keer met een column bij jullie terug te komen om de gang van zaken rondom te Corona voor het nieuwe seizoen te actualiseren. Ook kom ik dan terug op de eerder genoemde speerpunten. Maar eerst wens ik jullie veel kijkplezier met de mooie sportzomer, die op punt van beginnen staat.

Arie Kruithof

DEEL DIT ITEM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *