MAATREGELEN COVID-19

Lees welke maatregelen NSVV neemt (laatste versie: 23-08-2021)

Van de Voorzitter – maart 2018

Ik krijg schoon genoeg van de winterstop en het winterweer, die voetbal onmogelijk dan wel bijna niet mogelijk maakt. Voor mijn gevoel zijn we al bijna drie maanden op halve sterkte aan het opereren en dat haalt de schwung en de dynamiek uit de vereniging. Ik vind, dat we als amateurclubs de huidige winterstop eens goed moeten gaan evalueren met de KNVB. De huidige verplichte stop vanwege de voorjaarsvakantie valt gelukkig samen met echt winterweer, dus dat geeft nog een beetje rust, dat er nu voor het eerst echt niet gevoetbald kan worden. De winter wordt in Nederland steeds onvoorspelbaarder, ik denk vanwege de klimaatsveranderingen, maar ik ben geen deskundige. Deze onvoorspelbaarheid vraagt om flexibiliteit en mogelijk moeten de clubs daar op gaan inspelen, zodat niet met goed voetbalweer een hele vereniging stil ligt. Waarom in deze drie maanden niet 6 wedstrijden inplannen voor de lagere elftallen, die men naar inzichten en overleg kan inplannen. Mogelijk zie ik een aantal obstakels over het hoofd, maar door er met elkaar over te brainstormen komt er hopelijk een betere invulling van de winterstop. Als het aan mij ligt, gaan we als NSVV dit bespreekbaar maken bij de KNVB.

Consequentie van de winterstop is dat eigenlijk alleen het 1e elftal regelmatig in actie is geweest in de afgelopen weken. Bij de andere elftallen bleef het beperkt tot 1 of 2 competitiewedstrijden. Over het 1e elftal wil ik het eigenlijk niet hebben. Na het Grote Lindt echec enkele jaren geleden waak ik voor teveel optimisme en een gevoel dat de klus al geklaard is. Toeval of niet, maar na een zeer positief artikel in het AD over de superioriteit van NSVV in de competitie, ging het ’s zaterdags voor de 1e keer dit seizoen mis tegen Binnenmaas. Gelukkig is de week erna de afstand naar de concurrentie weer hersteld. Daarom moet het devies volgens mij zijn: van week tot week leven met het 1e elftal en geen overdreven optimistische bespiegelingen. De buit is nog niet binnen!!!

In de winterstop zijn wij bestuurlijk begonnen met het maken van een nieuw beleidsplan. 10 jaar geleden ben ik daar op persoonlijke titel mee begonnen en was het eigenlijk een eenmansactie. In het vorige beleidsplan was er al een veel grotere participatie van het bestuur. In het nieuwe beleidsplan 2018 -2022 wordt het een gezamenlijk plan van het bestuur. Na intern voorwerk willen wij het plan in mei of juni presenteren aan onze leden op een speciaal daarvoor georganiseerde ledenavond.

Een beleidsplan heeft vaak een hoogdravend gehalte, waardoor het vaak te ver is verwijderd van de werkelijkheid. De vorige beleidsplannen hebben naar mijn mening ( Blijft wel slager die zijn eigen vlees keurt) wel nut gehad, omdat kansen en uitdagingen en bedreigingen en gevaren worden vertaald tot een geïntegreerd plan met visies, ambities, doelstellingen en daaruit voortvloeiend hopelijk acties om het plan te realiseren. Door terugkoppeling te geven op de ledenvergadering over de stand van zaken, leggen we eigenlijk verantwoording af aan onze leden over het gevoerde beleid.

Stond in de vorige beleidsplannen de renovatie en de ontwikkeling van onze jeugdopleiding centraal in het nieuwe beleidsplan staat het duurzaam groeien centraal. Willen wij als vereniging een gezonde toekomst hebben, dan hebben wij op vele gebieden nog een aantal uitdagingen aan te gaan. Ik ga er nu niet te concreet op in, dat komt nog. Maar om te bewijzen, dat we niet met onze hoofd in de wolken lopen, maar het hebben over de praktijk van alledag, kom ik met een actueel onderwerp. Dit onderwerp volg ik als toeschouwer aandachtig. Mogelijk omdat ik als collega bestuurder niet begrijpt dat bestuurders steeds weer in dezelfde fout vervallen of als ezel zich aan dezelfde steen stoten. Ik heb het dan over de overgang van 8 spelers van Piershil naar OSV. Voorzichtig uitgedrukt heeft het betalen van spelers uiteindelijk geleid tot kortstondig succes. Maar nadat de geldkraan is dichtgedraaid is de club in een snel verval geraakt en heeft het ook geleid tot een slechtere onderhandelingspositie in de beoogde fusie van FC Korendijk. Consequentie is dus dat er straks in de dorpskern Piershil geen voetbalactiviteiten meer zijn. Naar mijn mening heeft de vereniging in het verleden tot ergens “een afslag gemist”.

Tot mijn stomme verbazing vinden 8 spelers vervolgens weer onderdak bij een andere kleinere vereniging, die met de geldbuidel staat te zwaaien. In de krant laten ze dan optekenen, dat ze zo graag met elkaar voetballen, maar echter wel onder de voorwaarde, dat ze er ook nog wat aan verdienen met hun hobby. Ik verwijt de spelers niets, als zij een club zo gek kunnen krijgen, is het eigenlijk wel slim gespeeld. Maar dat bestuurders zo naïef zijn en daarmee de toekomst van de club op het spel zetten, verbaast mij telkens weer.

Wij willen als vereniging duurzaam groeien. Sportieve prestaties behalen, die zijn gebaseerd op een sterk fundament van de vereniging en dus continuïteit hebben. Met onze gezonde financiële huishouding en onze trouwe sponsors zouden wij gemakkelijk spelers van buiten aan kunnen trekken en kortstondig succes kunnen najagen. Maar kunnen we een dergelijk beleid continuïteit geven en wat nog veel belangrijker is, wordt het in brede zin gedragen door de leden, waardoor het sterke fundament als vereniging niet in gevaar komt. Voor ons als bestuur is het geen vraag, dat een dergelijk beleid bij NSVV absoluut niet succesvol zou zijn. Ook de gedragenheid ontbreekt totaal. Maar als vereniging zijn we wel ambitieus en hunkeren we eigenlijk wel weer naar nieuwe sportieve prestaties. Om dat te kunnen realiseren, moeten we als vereniging blijven groeien, moeten we blijven investeren in de jeugd en moeten we het sterke financiële fundament met veel vrijwilligers behouden. Dat is al een hele uitdaging in een wereld, waarin we duizelig worden van de uitdagingen en keuzemogelijkheden die wij hebben om onze vrije tijd te besteden. Daarom is een nieuw beleidsplan binnen NSVV ook zeer gewenst.

Tot volgende maand.

Arie Kruithof

DEEL DIT ITEM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *