MAATREGELEN COVID-19

Lees welke maatregelen NSVV neemt (laatste versie: 23-08-2021)

Van de Voorzitter – Maart 2020 – Coronacrisis

Beste Leden,

Ik heb lang gewacht met het schrijven van deze column om zo actueel mogelijk te zijn over de stand van zaken bij NSVV door de  Coronacrisis en wat de verwachtingen zijn voor de komende maanden. De ontwikkelingen volgen elkaar in snel trein vaart op en wat vandaag verkondigd wordt, is morgen alweer achterhaald. Na de mededelingen vanuit de regering op maandagavond 23 maart dacht ik het zeker te weten, het wedstrijdseizoen is voor NSVV voorbij. Maar dan lees ik de andere dag op de site van de NOS: Dat de sportcompetities niet vallen onder het overheidsbesluit om evenementen en bijeenkomsten in Nederland te verbieden tot 1 juni. Eerlijk gezegd kan ik deze uitleg totaal niet begrijpen maar mogelijk is er toch weer hoop, dat we de voetbalcompetitie toch nog een vervolg kunnen geven. Ik geloof er helemaal niets van, maar daarover later meer. En ….. het kan morgen weer anders zijn.

Natuurlijk gaat mijn column over de Corona-crisis, die ons leven in de ban houdt, zoals we in onze donkerste dromen niet hebben kunnen voorstellen. Een samenleving, een economie, een cultureel en  culinair uitgangsleven maar ook alle sportactiviteiten, die  volledig op slot gaan scenario’s die echt onvoorstelbaar zijn en niemand voorzien had. Zelf heb ik het gevoel, dat we allemaal acteurs zijn in een horror film, waarvan we maar hopen dat het goed afloopt.

Ik hoop, dat het met jullie en jullie naasten goed gaat en dat jullie de verplichte quarantaine goed doorkomen. Zelf ben ik druk aan het werk en pendel ik heen en weer tussen thuis en Triple in het Westland, waar de klanten ook vanwege de quarantaine niet meer in het kantoor mogen komen. Ook NSVV kost mij nu nog veel werk en mijn enige uitje is momenteel de donderdag avond als ik met een half bestuur de crisis situatie bij NSVV bespreekt. Mijn column is echter niet bedoeld om de Corona crises te beschouwen, dat gebeurt al van vroeg tot laat op de sociale ( media) en ook thuis komt het onderwerp gedurende de gehele dag aan de orde In deze column gaat het vooral over de impact die de Corona crisis heeft op NSVV.

Momenteel heerst er dus  veel onduidelijkheid. Inmiddels heb ik via de kranten begrepen, dat vooralsnog sportevenementen tot 6 april zijn verboden en dat het verbod tot 1 juni vooral bedoeld is voor vergunning plichtige evenementen. Als bestuur kunnen wij niet voorstellen, dat op 6 april de quarantaine wordt opgeheven. De Corona is in Nederland nog niet op het hoogtepunt en in andere landen, waar de Corona eerder is uitgebroken zie je absoluut geen versoepeling maar het juist verder aantrekken van de verbod regels. Daarom houden wij bij NSVV er ernstig rekening mee, dat het seizoen 2019 -2020 over is. Nogmaals dit is een inschatting van het bestuur en daar houden wij met het nemen van maatregelen ook rekening mee. Als we toch eerder gaan voetballen, dan is dat meegenomen.

Ook kunnen we niets zinnigs zeggen welke maatregelen er worden genomen als de competitie voortijdig wordt beëindigd. Het jaar afsluiten zonder promotie – en degradatieregeling. Het zou kunnen, maar ook dat de competitie wordt ingekort. Kortom net zo als jullie kunnen we alleen maar speculeren en afwachten.

Wat nu wel veel aandacht vraagt is de financiële impact. De inkomsten drogen op en de kosten lopen voorlopig gewoon door. In de media wordt er doorgebrek aan ander sportnieuws veel aandacht aan besteed. NSVV is gezond en kan deze crises goed overleven, maar moet toch wel even over rekenen. Ik weet niet of het mij in dank wordt afgenomen dat ik zo open ben, maar als er dit seizoen niet meer gevoetbald wordt, dan lopen wij € 85.000 aan omzet mis. Qua cash is, dat natuurlijk veel minder, omdat de inkopen ook wegvallen, maar het geeft jullie een indruk waar we als bestuur mee  te dealen hebben. Maar de financiële impact is er niet alleen nu maar werkt ook door in  het komende seizoen. Hoe komen onze sponsors de crisis door? De economische gevolgen van de Corona epidemie zal veel groter zijn, dan de vastgoedcrisis in 2008 en de beurskrach die we enkele keren hebben gehad. Bedrijven zullen “de tering naar de nering” moeten zetten en is er dan nog ruimte om te sponsoren. Dit gaat volgend seizoen echt nog een dingetje worden. We houden vooralsnog de hand op de knip en kijken waar we kunnen bezuinigen. Maar laat ik wel positief blijven. NSVV komt op eigen kracht uit deze crisis.

Als voorzitter heb ik contact met de KNVB en als woordvoerder van de Hoeksche Waardse voetbalclubs ook met de Gemeente Hoeksche Waard. Maar ook hier is veel onduidelijkheid. Eigenlijk wachten ze ook af hoe de corona epidemie zicht verder ontwikkeld en met welke acties de regering hier op zinspeelt. Je komt in deze gesprekken niet verder dan dat ze alles in kaart aan het brengen zijn en dat ze met verschillende scenario’s rekening houden. Ze weten het ook niet en dat is logisch hoor en het is dus ook voor deze beleidsbepalers afwachten.

Het sportcomplex is op last van de overheid afgesloten voor activiteiten. Maar de jeugd is de gehele dag thuis, omdat de scholen gesloten zijn en wil toch ook wat vermaak.  Niets zou mooier zijn als ze dat vertier bij NSVV zouden kunnen krijgen, maar dat is nu juist vanwege de sociale distancy door de overheid verboden. Daarom probeert de jeugd iedere dag ondanks dat alles is afgesloten op het complex te komen om met elkaar te gaan voetbalen. Bij veel voetbalclubs is dat een probleem en ook dat kunnen jullie lezen in de lokale kranten. De jeugd zal deze column niet lezen, maar de ouders wel, vandaar dat ik mij tot hen richt.. Hoe begrijpelijk het ook is, maar het sportcomplex is verboden terrein. Praat hier met je kinderen over. Wij zijn het langzamerhand zat om te blijven waarschuwen en de jeugd weg te moeten sturen van het complex. Vervolgens moet je een uur later constateren, dat ze weer terug zijn. Het is misschien peanuts met wat er zich in Nederland momenteel afspeelt, maar voorkom, dat de politie of Boa’s handelend moeten gaan optreden met bekeuringen.

In deze moeilijke tijd gaan we het voetbal steeds meer missen. Naarmate de quarantaine langer duurt, gaan we het voetbal meer missen. Wat zou het allemaal makkelijker zijn als we in het weekend de voetbalcompetitie vanuit het huis zouden kunnen volgen. We zouden over enkele weken er veel voor over hebben om een middagje in de kantine te kunnen verblijven. Je ziet dat in deze tijd het voetbal totaal onbelangrijk is en dat niemand discussieert dat alles is afgelast. Maar je gaat wel merken, dat  “veel” onbelangrijke dingen in het leven, het leven wel veel leuker maken. Het maakt het leven licht en het relativeert. Het is een vorm van sociale smeerolie, die het voetbal en heel speciaal NSVV belangrijk maakt.

Voorlopig moeten we het zonder doen en de Quarantaine doorkomen zonder de belangrijkste bijzaak van het leven. We willen jullie in deze column op de hoogte houden. Probeer de regels zo goed mogelijk na te leven en hopelijk komen we dan met zijn allen deze crisis ( relatief)  snel te boven. Via deze column blijven we jullie informeren over de stand van zaken bij NSVV als er iets te melden valt. Mogelijk gaan we deze column wekelijks of twee wekelijks actualiseren. Ik sluit af met een typische corona crisis groet: Blijf gezond en houd vol. Sterkte in de strijd.

Arie Kruithof

DEEL DIT ITEM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *