MAATREGELEN COVID-19

Lees welke maatregelen NSVV neemt (laatste versie: 23-08-2021)

Van de Voorzitter Mei Deel 2

Binnen een week een tweede column” Van de Voorzitter”. Zo verschijnt de column twee maanden niet en dan in een maand twee columns, maar dat heeft wel een goede reden. Mooie prestatie belangrijk voor de vereniging, vandaar dat ik wilde stilstaan bij de directe handhaving in de 1e klasse.. Actualiteit verliest eenmaal kracht als je het te laat communiceert.

In de vorige column had ik toegezegd, dat er een speciale column over het damesvoetbal zou komen om de importantie hierover te benadrukken. Als je de noodklok wil luiden over het damesvoetbal moet het ook alle aandacht krijgen en niet verzanden in de actualiteit. Want dat de noodklok voor het damesvoetbal geluid moet worden is na het lezen van deze column wel duidelijk.

“Dat de noodklok voor het damesvoetbal geluid moet worden, is na het lezen van deze column wel duidelijk”

Hoopgevende introductie

Circa 10 jaar geleden is bij NSVV het dames voetbal geïntroduceerd. We liepen hierin zeker niet voorop, maar het begin was erg hoopvol. Binnen korte tijd hadden we in competitieverband 5 echte dames/meisjes teams en een verdere groei werd verwacht. Zeker omdat in die tijd de groei van het damesvoetbal in de landelijke media veel aandacht kreeg, leek de definitieve doorbraak eraan te komen. Echter, na een relatief korte groeiperiode stabiliseerde de ontwikkeling en de laatste jaren is het in mijn ogen alleen maar verder afgegleden. Momenteel zijn er nog maar twee echte dames teams actief en dat is een treurige constatering.

Deze constatering staat haaks op het idee wat je krijgt als je damesvoetbal in de media volgt. Het krijgt steeds meer media-aandacht en de KNVB doet er veel aan om het damesvoetbal gelijkwaardig te laten zijn met het herenvoetbal. Als je die aandacht een graadmeter laat zijn, dan denk je dat het damesvoetbal in een geweldig flow zit. Ook bij NSVV zijn er positieve ontwikkelingen te constateren. Het 1e dames elftal (VR1) heeft echt sportieve ambities en wordt ook qua staf vergelijkbaar ondersteund als de heren elftallen met sportieve ambities.

“Ondanks deze positieve puntjes, zie ik de toekomst van het damesvoetbal somber in bij NSVV als we de negatieve trend niet weten om te buigen.”

Naast VR1 hebben we ook nog de MO20, die zich als een volwaardig dames elftal acteert in competitie en training. In de lagere jeugdelftallen zijn er ook nog een kleine 50 meisjes actief, die met veel plezier in combiteams met jongens spelen. Ondanks deze positieve puntjes, zie ik de toekomst van het damesvoetbal somber in bij NSVV als we de negatieve trend niet weten om te buigen.

De realiteit van vandaag

Persoonlijk denk ik dat de KNVB en clubbestuurders door alle aandacht voor het damesvoetbal in de media zich een beetje zand in de ogen hebben laat strooien. De negatieve trend zoals bij NSVV is bij veel clubs zichtbaar en staat zeker niet op zichzelf. In mijn ogen heeft het damesvoetbal wel degelijk toekomst, maar dan is wel rigoureuze beleidsverandering noodzakelijk. Meisjes haken in de puberteit af, omdat de meeste verenigingen niet de aantallen heeft om deze meisjes met hun eigen leeftijd en op hun eigen niveau te laten voetballen. Zodra de meisjes niet meer in jongenselftallen kunnen spelen komen ze vaak in een niemandsland terecht en laten ze het voetbal achter zich.

“Om hier bestuurlijk op te acteren, introduceren we een Damescommissie. Deze commissie gaat het damesvoetbal binnen NSVV nieuwe energie inblazen en hier beleid aan geven.”

Als de damestak verder zou afglijden zou dat erg jammer zijn voor de gehele vereniging NSVV, omdat de dames voor een nieuwe dynamiek binnen de vereniging hebben gezorgd. Dit heeft niet alleen betrekking op het voetbal, maar ook op de sfeer op het sportcomplex.

Inzetten op nieuw beleid

Om het tij te keren, vind ik dat we bij onze eigen vereniging moeten beginnen. Om hier bestuurlijk op te acteren, introduceren we een Damescommissie. Deze commissie gaat het damesvoetbal binnen NSVV nieuwe energie inblazen en hier beleid aan geven. Om misverstanden te voorkomen, er zijn de afgelopen jaren veel inspanningen gedaan door leden/ouders. Echter waren deze inspanningen gericht om de elftallen goed te begeleiden en niet om te komen tot nieuw beleid.

Als er geen leden zijn, die bereid zijn om het damesvoetbal bestuurlijk en in commissies nieuw elan te geven, dan ben ik bang dat het binnen NSVV verder zal afglijden.

Om de huidige problematiek aan te pakken is een vernieuwde structuur nodig. Daarom doe ik bij deze een dringende oproep aan leden die het vrouwenvoetbal een warm hart toedragen: meld je aan bij deze damescommissie!  Als er geen leden zijn, die bereid zijn om het damesvoetbal bestuurlijk en in commissies nieuw elan te geven, dan ben ik bang dat het binnen NSVV verder zal afglijden.

Anderzijds, het is onrealistisch om de VR1 op sportief en financieel niveau te vergelijken met het 1e voor mannen. Desondanks, is de ambitie van de damestak in mijn ogen dat ze naar dat niveau toegroeien.

Een tweede aspect is dat we het dames voetbal “echt” serieus en volwaardig gaan behandelen. Bij deze constatering moeten we de hand ook in eigen boezem steken. Want er zijn zeker verenigingen waar het dames voetbal wel floreert en laat dat nu net de verenigingen zijn waar het wel goed is gestructureerd. Willen we het dames voetbal goed organiseren, dan begint het op bestuurlijk niveau met een volwaardige commissie met vertegenwoordiging in het bestuur.

De juiste middelen, ambities en verwachtingen

Deze commissie moet ook financiële armslag krijgen voor goede trainers aan te stellen en een goed acquisitieplan. Anderzijds moeten de dames ook realistisch zijn en begrijpen dat het 1e herenelftal qua impact op sportief en financieel niveau niet is te vergelijken met het 1e elftal van de dames. Desondanks, is de ambitie van de damestak in mijn ogen dat ze naar dat niveau toegroeien.

Regionale aanpak (?)

Het aantal vrouwelijke leden is erg belangrijke succesfactor om alle meisjes/dames met hun leeftijd op hun eigen niveau te laten voetballen. Veel verenigingen kunnen daar niet aan voldoen en dan lijkt regionale samenwerking met andere verenigingen een optie om aan die noodzakelijke aantallen te komen. Momenteel zie je diverse Hoeksche Waardse clubs, waaronder wijzelf, open trainingen promoten om nieuwe aanwas te vergaren voor het senioren vrouwenvoetbal.

We hebben al verschillende pogingen ondernomen om een samenwerkingsmodel in de regio te bespreken. Concreet is daar nog weinig uitgekomen en dat is erg jammer. Je zou het kortzichtig beleid kunnen noemen, want uiteindelijk ga je het verliezen, doordat de dames zelf bij een andere vereniging gaan voetballen of nog erger dat ze stoppen met voetballen.

NSVV blijft open staan voor een gelijkwaardige samenwerking met collega-verenigingen.

Ik ben voorzichtig om te veroordelen, omdat we een grote vereniging zijn en ook nog eens in een gemeente gevestigd zijn met groeiambities. Ik veroordeel het daarom niet teveel, want ik begrijp de emoties en het vasthouden aan de laatste strohalm. Maar om tot een goede invulling van het dames voetbal in de Hoeksche Waard te komen, staan deze emoties wel in de weg. Taak van de nieuwe commissie om toch een trekkersrol te blijven vervullen, desnoods met andere verenigingen. NSVV blijft open staan voor een gelijkwaardige samenwerking met collega-verenigingen. 

We moeten echt voorkomen dat we jonge meisjes in de toekomst geen team kunnen aanbieden en de deur moeten wijzen. Dat is echt het schrikbeeld van het bestuur.

De aanpak van NSVV

Naast nieuwe mensen, een nieuwe organisatie en nieuw beleid komt het uiteindelijk erop aan, dat er een acquisitieplan komt om meer meisjes uit Numansdorp en omstreken warm te maken om te voetballen bij NSVV. Door een juiste samenwerking tussen de gloednieuwe damescommissie, trainers, communicatie- en activiteitencommissie zal er een sterke groei van het aantal meisjes moeten plaatsvinden. We moeten echt voorkomen dat we jonge meisjes in de toekomst geen team kunnen aanbieden en de deur moeten wijzen. Dat is echt het schrikbeeld van het bestuur.

Inmiddels zijn we met enkele zeer capabele leden in gesprek die een actieve rol in de damescommissie willen spelen, en onze ambities kracht bij willen zetten.

Heb je na het lezen van deze column, het gevoel dat je je handen uit de mouwen wil steken? Neem dan contact met mij, Jeroen Reedijk of een ander bestuurslid op, want ook hier zullen we het met elkaar moeten doen. Spreek ons aan op de voetbal, of mail naar [email protected]

Ik hoop, dat we het met elkaar gaan oppakken en heb er inmiddels veel vertrouwen in, maar hiervoor is jouw hulp noodzakelijk!  

Tot de volgende maand.

Arie Kruithof

Voorzitter

DEEL DIT ITEM