MAATREGELEN COVID-19

Lees welke maatregelen NSVV neemt (laatste versie: 23-08-2021)

Van de Voorzitter – Nieuwjaarsspeech 2018

Daar staan we weer. Weer een jaar voorbij. Feestdagen voorbij en weer de blik gericht op het nieuwe jaar. Nog een week in het nieuwe jaar mag teruggeblikt worden, dus mijn toespraak is op de valreep en daarna weer volle kracht het nieuwe jaar in.

Persoonlijk vind ik 2017 een jaar die wat mij betreft als NSVV er snel vergeten mag worden. Als ik dit uitspreek moet ik al oppassen en het nuanceren. Sportief gezien was het een zeer matig jaar, maar als vereniging hadden we eigenlijk wel een paar hoogtepuntjes te vieren. Maar daar kom ik straks op terug.

In 2016  was het sportief een al tevredenheid. Kampioen geworden en een opmerkelijk goede start in een zware 2e klasse. Wat er daarna in de winterstop gebeurd is weet ik niet, maar daarna ging het vanaf het begin bergafwaarts met de prestaties. Dat begon al met de 1e oefenwedstrijden in 2017 en dat eindigde door in de 1e ronde van de nacompetitie kleurloos te degraderen. Daar sta je dan als vereniging: een te kleine selectie, te weinig discipline en een morrende achterban. Tot overmaat van ramp ( let op dit is een persoonlijk gevoel) promoveerde SSS ook nog naar de 2e klasse. Je wordt dan nog meer met de neus op je eigen feiten gedrukt.

Als je dan zakelijk nog enkele hoofdpijndossiers met je meesleep, dan zullen jullie begrijpen, dat ik persoonlijk niet zo’n lekkere zomer heb gehad en best wel alle moed bij elkaar heb moeten schrappen om aan het nieuwe seizoen te beginnen. Maar niets is zo onvoorspelbaar als het voetbal.

Na een onnodige uitschakeling uit de beker en een gelijkspel in de 1e derby van het seizoen volgde voor NSVV begrippen een ongekende reeks van elf overwinningen. Waardoor wij halverwege het seizoen los zijn van de concurrentie en de grootste kanshebber zijn voor de titel. De 1e periode is gewonnen, dus voor een eventuele herkansing aan het einde van het seizoen hebben wij ons al verzekerd.

Maar dan moet de voorzichtigheid en gepaste gereserveerdheid in mijn toespraak terugkomen. Wij hebben nog niets en de afgelopen twee jaar hebben zowel in positieve als negatieve zin bewezen, dat resultaten uit de 1e seizoenshelft geen enkele garanties bieden voor de 2e seizoenshelft. Ik hoop, dat iedereen binnen en rond het 1e elftal daarvan overtuigd is en dat we met de zelfde werklust en beleving aan de 2e seizoenshelft moeten beginnen om het seizoen succesvol te kunnen afmaken.

Tot nu toe heb ik als voetbalsupporter het afgelopen jaar geanalyseerd, daar hoef je geen voorzitter voor te zijn. Maar wat veel belangrijker is, als bestuur zijn wij positief gestemd over onze sportieve toekomst. 7 of 8 jaar geleden is er een groot gat ontstaan in ons 1e elftal doordat er veel spelers stopte, door blessures van talenten en er veel passanten van buitenaf na enkele jaren weer vertrokken. Maar het belangrijkste was dat er ook onvoldoende aansluiting was vanuit de jeugd. Al zo vaak gezegd de levensader van onze vereniging.

Juist de jeugd heeft bij zowel de technische commissie als bestuur gezorgd voor optimisme. Op de jaarvergadering hebben wij met toelichting van Jeroen en de staafdiagrammen van Bas aangetoond, dat we met de jeugd op de goede weg zijn. Inmiddels weten wij, dat een gat in je selectie als een haas kan ontstaan, maar dat het als een slak lang duurt, voordat je weer voor voldoende aanvulling hebt gezorgd. Maar er is veel optimisme om met de aanstormde jeugd aan de gang te gaan en dat begint naar onze mening goed zichtbaar te worden:

  • In het 1e elftal zijn er maar drie basisspelers boven de 23 jaar, hetgeen een goede basis vormt voor de komende jaren
  • 2e elftal is omgevormd en verjongd tot een opleidingselftal voor onze talenten, die uit de jeugd overkomen;
  • De verwachting is, dat de toestroom van talentvolle voetballers zo groot is, dat we het 3e elftal ook meer zullen gaan faciliteren als een elftal met sportieve ambities;
  • De hoop is gerechtvaardigd, dat onze jeugdelftallen nog verder door kunnen stromen naar een hoger niveau dan de 1e Hoofdklasse is volgens onze TC jeugd een reëel doelstelling.

Al deze punten hebben ertoe geleid, dat we in ons concept beleidsplan voor de komende jaren over 5 jaar verder willen kijken, dan de 2e klasse. Een gezonde ambitie vinden wij, maar laten we de focus nu eerst maar houden om onze gunstige uitgangspositie door dit in  de 2e seizoenshelft vast te houden.

Wij hebben er in ieder geval zoveel vertrouwen in als bestuur en TC, dat we geen lange onderhandelingen met Bas Snel en Ton Havelaar nodig hadden om hun contract weer met een jaar te verlengen. Met instemming ook van de spelersgroep kun je stellen, dat een noodgreep twee jaar geleden een succesnummer is geworden. Voor ons is in het de praktijk veel makkelijker werken met mensen die van de club zijn en verder kijken dan alleen het 1elftal. Maar ja het moet wel op het veld gebeuren en ook daar hebben ze van ons nog steeds het volle vertrouwen. ( er mag geapplaudisseerd worden).

In het begin begon ik mijn toespraak om aan te geven, dat 2017 voor mij een teleurstellend jaar was. Ik zeg dat natuurlijk omdat het sportief gezien niet meeviel. Nog nooit waren er in het afgelopen jaar zo weinig kampioenselftallen. Ik zeg en schrijf het vaak, omdat ik als voorzitter en supporter nu eenmaal altijd sportieve ambities heb.

Maar je hebt ook andere verenigingsmensen, die andere ambities binnen NSVV hebben en waarbij het 1e elftal maar bijvangst is. Deze leden zullen ongetwijfeld 2017 anders beoordelen. Ook in 2017 is weer het nodige in positieve zin gebeurd en ik zal dat in drie voorbeelden toelichten:

  • Er was in 2016 al over gesproken, maar door de negatieve publiciteit was het 2e kunstgrasveld even op hold gezet. In 2017 is voor een andere opzet gekozen en is het 1e veld grondig gerenoveerd, waardoor ons hoofdveld geen knollentuin meer is. In tegenstelling tot vroeger krijgen wij juist nu positieve reacties van onze tegenstanders. Daarnaast is in goede samenwerking met de Gemeente een gezondheidsvriendelijk, ik herhaal gezondheidsvriendelijk 2e kunstgrasveld aangelegd. Hierdoor zijn vooral de trainingsmogelijkheden veel groter geworden en kon er prima ingespeeld worden op de speelvelden van het nieuwe pupillenvoetbal;
  • Voor de 2e keer is er een nieuwe kledinglijn uitgerold. In goede samenwerking met onze sponsor Kogros, die de kledinglijn verzorgt. Het lijkt vanzelfsprekend, maar als je achter de schermen ziet, wat voor financiële en arbeidsintensieve inspanningen er verricht moeten worden, dan i s het naar mijn mening heel bijzonder. Fiona is natuurlijk de verpersoonlijking van de kledinglijn. Voor iedereen is zij het aanspreekpunt over alles en nog wat en hoewel ze wel eens kreunt en steunt is het een prestatie, die het vermelden waard is.
  • In 2016 is ook onze lokale betrokkenheid tot uiting gebracht door het meerdaagse evenement NSVV Verbindt. Met de opbrengsten zijn twee lokale projecten financieel ondersteund en ondanks het slechte weer op de slotdag was het een mooie afsluiter van het seizoen. Met dank aan Moniek Konijnendijk en de kantinecommissie. Als een burgemeester in zijn nieuwjaarstoespraak NSVV roemt om haar bijdrage voor de lokale gemeenschap, dan is deze herkenning iets waar wij als vereniging trots op mogen zijn.

Ik mag en moet mijn nieuwjaarstoespraak niet te lang maken, maar ik wil nog wel aandacht vragen voor de tolerantie binnen onze vereniging. Ongevraagd werd ik pas in het AD uit mijn maandelijkse column geciteerd in een artikel, over  vrijwilligers. die er massaal de brui aan geven vanwege de ongezouten kritiek en behandeling die zij krijgen van ouders en mede leden. Ook binnen onze vereniging komt dit voor. Of het nu gaat om bestuursleden, leiders, trainers, scheidsrechters, bar personeel, vergeten wordt dat deze mensen belangeloos in hun vrije tijd een grote bijdrage leveren aan NSVV. Om dan alles maar te moeten slikken en de kritiek te moeten aanhoren van de beste stuurlui aan wal, moeten wij als vereniging niet meer accepteren en harder tegen optreden. Het gaat soms helemaal nergens over en wat ze dan moeten incasseren gaat gewoon over de schreef. Denk er maar allemaal eens goed over na en laat het een goed voornemen voor 2018 zijn om met z’n allen meer tolerant voor elkaar te zijn binnen de vereniging.

Ik wens jullie een goed en gezond 2018 toe. Bedankt voor de aandacht.

Arie Kruithof

DEEL DIT ITEM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *