MAATREGELEN COVID-19

Lees welke maatregelen NSVV neemt (laatste versie: 23-08-2021)

Van de Voorzitter – Nieuwjaarsspeech 2020

Ook voor NSVV is een nieuw decennium begonnen en ik mag vanmiddag de aftrap doen. Vorig jaar kreeg mijn speech de week erop nogal wat aandacht in de lokale media vanwege de in mijn ogen noodzakelijke samenwerking tussen de Hoeksche Waardse voetbalclubs om de vergrijzing tegen te gaan. Er volgde zelfs een digitale enquête en een tweetal redactionele artikelen in het AD. Overigens over aandacht van de regionale media hadden we zo wie zo dit jaar niet te klagen, want ook de zwarte lijst, het vuurwerkincident en onze wens om het cement te zijn van Numansdorpse samenleving, kreeg veel aandacht. Dit jaar zal mijn nieuwjaarsspeech niet die aandacht krijgen. Dat doe ik niet bewust. Maar ik hou het dit jaar intiemer en meer gericht op het wel en wee bij NSVV-inside.

Als je mij vraagt, wat in 2019 bij NSVV mij het meeste geraakt heeft, dan is dat met afstand het vuurwerkincident. Dit heeft heel veel impact op mij gehad, omdat mijn gevoel absoluut niet correspondeerde met hoe de rest van mijn omgeving en binnen NSVV ernaar keek. In dertien jaar heb ik nog nooit zoveel complimenten gehad, hoe ik met het incident ben omgegaan, hoe goed ik de belangen van NSVV heb verdedigd binnen de KNVB en hoe positief de afloop voor NSVV was. Maar in mijn hoofd knaagde het: dat ik zo makkelijk toestemming had gegeven, terwijl er nog een jeugdtoernooi werd gespeeld. En dat ik op zeker teveel verantwoordelijkheid bij de jeugd had neergelegd. Nog steeds vind ik zelf, dat we op dat vlak fouten hebben gemaakt. Het had veel slechter kunnen aflopen, daar ben ik mij tot op de dag van vandaag van bewust en dan had waarschijnlijk vanmiddag een andere voorzitter hier de nieuwjaarsspeech gedaan. Het heeft veel met mij gedaan, maar ik heb er ook veel van geleerd.

Dan het item, waarop de meeste van jullie zitten te wachten en misschien daar wel speciaal voor naar de nieuwjaarsbijeenkomst zijn gekomen. Wie wordt er volgend jaar de nieuwe trainer bij NSVV 1? Ik kan hier erg kort over zijn, we zijn er nog niet uit. De Technische Commissie is er druk mee bezig en er zijn al een aantal contacten geweest, maar er is nog niets definitiefs en dat gaat naar mijn verwachting ook nog wel enkele weken duren. Hierdoor heb ik dus meer ruimte om Bas en Ton te bedanken. Vier jaar geleden kondigde ik tijdens de nieuwjaarsspeech hun interim periode aan om de honneurs van de ontslagen Wim v.d. Steene voor een halfjaar waar te nemen. Niemand had hun aanstelling voorzien en misschien Bas en Ton nog wel het minst. Wat ik mij wel herinner is, dat hun aanstelling direct op veel steun binnen de vereniging kon rekenen. Het werd met een groot applaus ontvangen en dat is zo gebleven. Een noodgreep werd een succesnummer en daarom vind ik het ook grote klasse, dat zij na een gesprek bij mij thuis zelf het initiatief namen om aan te geven, dat het goed was als er nieuw bloed zou komen in de technische staf van het 1e elftal. Als echte NSVV‘ers gaat het in de 1e plaats om het belang van de club en dat geeft hun de mogelijkheid om door de voordeur met dank en waardering afscheid te nemen van het trainerschap bij het 1e elftal. Persoonlijk vind ik het jammer, omdat we goed en heel plezierig met elkaar hebben samengewerkt. Ik vind, dat ze als dank een net zo groot applaus verdienen als vier jaar geleden.

Sinds een jaar zijn we niet meer een van de twee voetbalclubs binnen de Gemeente Cromstrijen. Maar een van de veertien clubs in de Gemeente Hoeksche Waard. En dat is wennen. Het directe contact met de gemeente is een stuk minder geworden en dat is geen verwijt maar een constatering. De aandacht moet verdeeld worden en dus kan er niet meer dezelfde focus zijn als in het verleden. Een voordeel is, dat ik vorig jaar heb aangedrongen op meer samenwerking tussen de Hoeksche Waardse clubs,en heb daartoe achter de schermen daadwerkelijk het initiatief voor ondernomen. Hierdoor zitten de voorzitters nu geregeld bij elkaar en het is erg positief, dat alle clubs het belang inzien om meer met elkaar te gaan samenwerken. Vanuit dat overleg heb ik ( met een tweetal andere voorzitters ) de taak toegewezen gekregen om het aanspreekpunt te zijn voor de wethouder sportzaken, Paul Bogaerds. Goed voor NSVV denk ik om dicht bij het vuur te zitten. Overigens krijg je dan ook meer de gelegenheid om in de keuken te kijken. Dan kom je wel tot de constatering, dat zaken met een glas bier veel simpeler zijn op te lossen, dan wanneer je het in de praktijk echt moet doen. Alleen om alle regelingen tussen de Gemeente en de voetbalclubs te harmoniseren is een hell of a job. Dat heb ik nu in de praktijk ervaren en daar dacht ik eerst echt veel te gemakkelijk over.

Maar de Gemeente Hoeksche Waard wil wel veel energie steken in de voetbal clubs, omdat ze het cement zijn van de lokale samenleving. De Voetbalclubs zijn de vervanger van de kerken en dorpshuizen geworden. Zij zorgen voor dynamiek in de woonkernen, vervullen een belangrijke rol bij de integratie van allochtonen en zorgt dat mensen elkaar kunnen ontmoeten. De kantine op zaterdagmiddag is daar een goed bewijs van. Maar ook de Wir War en Black and White Party laat zien, dat we een behoefte van de jeugd invullen. Ook zijn wij mede initiatiefnemer om verenigingen, scholen en instellingen bij elkaar te brengen om de leefbaarheid van Numansdorp te vergroten. Mogelijk, dat we in gezamenlijkheid ervoor gaan zorgen, dat de Koningsdag en het 5 mei jubileum in Numansdorp gevierd kan worden in plaats dat je naar Oud-Beijerland of recreatieoord Binnenmaas moet om iets van de feestelijkheden te kunnen mee maken.

Ook heb ik goed nieuws van het sponsorfront te melden. NSVV is dan wel een voetvalvereniging maar inmiddels zo groot geworden, dat het als een bedrijf geleid moet worden.

Daarbij is een gezonde financiele huishouding een must is om goed te kunnen functioneren. Volgend jaar lopen na drie jaar veel sponsorcontracten af en het is goed, dat onze twee grootste sponsors reeds nu hun contract per 1 juli 2020 met drie jaar hebben verlengd. Dat zorgt voor stabiliteit en als bestuur, zijn we daar erg blij mee. Een van deze sponsors is onze hoofdsponsor AA Installatietechniek, die inmiddels 6 jaar hoofdsponsor is en dus nu in ieder geval er nog drie jaar aan gaat vastplakken. De hoofdreden, dat Arie van Tienderen zijn contract verlengd heeft, is dat hij de mening heeft, dat NSVV heel veel bijdraagt aan de leefbaarheid van Numansdorp. Daarmee worden onze maatschappelijke ambities, die dan wel niets met voetbal te maken lijkt te hebben, toch op een andere manier weer beloont. Zo is de cirkel rond en komen onze voetbalambities en de rol die we in de samenleving willen spelen toch weer bij elkaar.

Ik zei in het begin van mijn speech, dat het deze keer meer intiem en voor de leden van NSVV is. Daarom wil ik graag aandacht vragen voor de maandagochtend ploeg. Als we het over cement hebben, dan zijn zij het voor NSVV. Al vele jaren zorgen zij ervoor, dat ons sportcomplex er keurig bij ligt, een voorbeeld voor veel verenigingen. Door hun inspanningen was het mogelijk om het 2e kunstgrasveld aan te leggen. Doordat wij het onderhoud in eigen beheer hebben genomen, houden we genoeg geld over om de extra kosten van het 2e kunstgrasveld te kunnen betalen. Ze zijn onmisbaar voor NSVV en dat mag ook wel eens gezegd worden. Helaas werden en worden ze de laatste tijd erg getroffen door ziektes van trouwe vrijwilligers. Momenteel zijn Jaap v/d Jagt en Faas Langerak ernstig ziek en dit grijpt wel erg in op het moraal van de maandag ochtend ploeg. Wij wensen hun en naaste familie heel veel sterkte en zijn met vele in gedachten bij jullie en dat is geen standaard opmerking van een voorzitter in zijn nieuwjaarsspeech, maar wel gemeend door heel veel leden. Dat maakt een vereniging ook sterk.

In mei ben ik 13 jaar voorzitter en soms begin ik er binnen het bestuur en mijn eigen vriendenkring over, dat mijn houdbaarheidsdatum ook wel eens op begint te raken. 13 jaar hetzelfde verhaal, en op mijn eigen wijze manier invulling geven aan het voorzitterschap kan gaan vervelen. Ik wil er graag voor zorgen, dat ik net zoals Bas en Ton, NSVV ook door de voordeur kan verlaten. Ik ga nu niet mijn aftreden aankondigen. Ik wil best nog graag voorzitter blijven, omdat ik er per saldo nog steeds lol aan beleef. Waarom stel ik het dan nu aan de orde? Omdat het mooi zou zijn als de opvolging natuurlijk verloopt en er vanuit de vereniging of bestuur leden zijn, die op termijn het voorzitterschap zou kunnen overnemen en zich nu er al op zouden kunnen gaan voorbereiden. Je komt, dan in een bestuur waar veel samenhorigheid is en dat ook bereid is om de voorzitter in moeilijke situaties te ondersteunen. Dat heb ik het afgelopen jaar wel ervaren. Daar ben ik het bestuur erg dankbaar voor.

Maar ik ga ervan uit, dat ik ook volgend jaar als voorzitter hier staat om dan ons 75 jarig jubileum jaar af te trappen. We zijn al met de voorbereiding bezig.

Ik wens iedereen een sportief maar voor al gezond 2020 toe. Bedankt voor de aandacht.

DEEL DIT ITEM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *