MAATREGELEN COVID-19

Lees welke maatregelen NSVV neemt (laatste versie: 23-08-2021)

Column Jan Dirk v/d Zee: Heeft jouw kind een winnaarsmentaliteit?

De KNVB directeur Jan Dirk van der Zee komt naar onze ledenvergadering vrijdag 3 februari 2017.

zee knvbOm alvast kennis te maken met Jan Dirk van der Zee zullen we de komende periode een aantal van zijn columns publiceren op onze site.

 

 

 

Relaxte ouders, relaxte kinderen. Als je het helemaal plat slaat is dat de belangrijkste drijfveer om geen ranglijst meer bij te houden voor teams onder 8 en 9. Daarmee gaan we voorbij aan de wens van de meeste amateurvoetbalverenigingen in Nederland. In de afgelopen periode hebben die aangegeven dat ze het belangrijk vinden om ook voor de jongste pupillen het competitie-element te willen behouden.

De beslissing om het niet te doen, maakt onderdeel uit van een reeks vernieuwingen die de KNVB gaat doorvoeren in het voetbal voor kinderen tussen de 5 en 11 jaar. Het plezier voor de sport moet voorop komen te staan. Net als in België, Duitsland, Spanje, Portugal, Denemarken en Engeland gaan we op kleinere veldjes spelen met minder spelers. Dit doen we om alle kinderen in het veld meer bij het spel te betrekken en aan de bal te laten komen zodat ze kunnen dribbelen, schieten, passen en scoren. Of – zoals een vader op Facebook zei – ‘mijn zoon hoeft nu niet meer de helft van de tijd het kunstgras te zien groeien’.

Goed geluisterd

Sinds de jaren ’80 hebben we in ons jeugdvoetbal geen grotere verandering doorgevoerd dan deze nieuwe spelvormen. Destijds stuitte de wijziging om 7 tegen 7 te gaan spelen (in plaats van 11 tegen 11) op veel weerstand. We hebben daarom goed geluisterd naar de verenigingen, vrijwilligers en de kinderen. De meeste kritiek kwam op onze communicatie en een mogelijke (te) snelle invoering van het plan.

Veelbesproken waren ook de wijzigingen voor de voetballertjes onder 6 en 7 jaar. Voor de laatstgenoemde groep hebben we besloten niks te veranderen. Verenigingen kunnen dit prima op eigen houtje organiseren en waar nodig, krijgen ze hulp van de KNVB. De rest van de plannen wordt doorgevoerd zoals is voorgesteld. Dat doen we in twee fasen. Te beginnen met de jongste pupillen (seizoen 2017/18).

Echte winnaarsmentaliteit

“Kinderen op die leeftijd zijn namelijk helemaal niet bezig met het winnen van een competitie, maar wel met de wedstrijd”

“Mijn zoontje, 8 jaar, heeft een echte winnaarsmentaliteit en leeft van zaterdag naar zaterdag”, reageert een moeder naar aanleiding van de nieuwe spelvormen op Facebook. Ze vindt het ongelooflijk dom dat we de competitie afschaffen voor de teams onder 8 en 9. Net als de meeste verenigingen.

Toch doen we het. Kinderen op die leeftijd zijn namelijk helemaal niet bezig met het winnen van een competitie, maar wel met de wedstrijd. Het zijn vooral de ouders en de trainers die de competitie belangrijk vinden. Met heetgebakerde toestanden tot gevolg, omdat ze hun kind het liefst als winnaar op de platte kar door het dorp zien gaan.

Lekker voetballen

Een vader verwoordde het mooi op social media. Hij postte: “De enigen die aan deze beslissing moeten wennen zijn de ouders. De kinderen maakt het niks uit. Die willen lekker voetballen met vriendjes. Competitie komen ze nog genoeg tegen in hun leven.” Daar weten de ouders en coaches alles van.

DEEL DIT ITEM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *