MAATREGELEN COVID-19

Lees welke maatregelen NSVV neemt (laatste versie: 23-08-2021)

Van de voorzitter – mei 2019

The day after

Met wat voor kater sta je op na de gebeurtenissen van zaterdag 1 juni op ons sportcomplex? Wat een mooie zaterdag had moeten worden, eindigt in een volledige deceptie. Een deceptie, die voor mij groter is dan de vorige gebeurtenis, die onze club tot ontreddering bracht: Groote Lindt – NSVV. Eén persoon, geen lid van NSVV, die nooit (meer) bij NSVV aanwezig is, gooit zwaar vuurwerk op het veld en maakt het spelen van de keeper van onze tegenstander, Altena, onmogelijk. Een leuke voetbalmiddag, een missie van ons 1e elftal, lijkt abrupt verkeken. NSVV op een negatieve manier in het nieuws omdat een jongen “niet wist dat vuurwerk gooien op het veld verboden was”.

Verreweg het belangrijkste is, dat de keeper van Altena spoedig herstelt en geen blijvende schade zal ondervinden aan zijn gehoor. Dit is geen standaard opmerking, die je voor het fatsoen moet maken, maar een welgemeende wens. Het is een relativering op deze column en op onze gevoelens, want ik besef dondersgoed, dat alles wat ik schrijf in het niet valt als bij die jongen zijn gezondheid op het spel staat.

Dan terug naar gisterenmiddag. Ik had bewust gewacht met mijn column, omdat we met het 1e en 2e elftal de nacompetitie hadden gehaald. De weken hiervoor waren leuk voor onze club en aan alles merkte je dat het ons in een positieve flow bracht. Zo werkt dat nu eenmaal bij voetbal. Om dat gevoel te begrijpen, wilde ik dat in mijn column onder woorden proberen te brengen. Daarom had ik om een week uitstel gevraagd, want als beide ploegen na een zaterdag eruit zouden liggen, dan zou het een beetje mosterd na de maaltijd zijn en niet meer overkomen bij de lezers.

Het wordt echter een andere column, waarin ik rekening en verantwoording moet afleggen als voorzitter voor wat er gisteren is gebeurd.

De nacompetitie en kampioenswedstrijden worden al jaren door de jeugd aangegrepen om de wedstrijden met vuurwerk op te sieren. Ik heb thuis nog dvd’s van de wedstrijden tegen DBGC van 6 jaar geleden, waarbij supporters van beide clubs voor een geweldig sfeer zorgden. Ook bij de nacompetitie in 2015 met de ontluistering tegen Groote Lindt, het kampioenschap van 2016 en het kampioenschap van 2018 zorgde het vuurwerk voor prachtige taferelen en sfeer voorafgaand aan de wedstrijd en na afloop.

Maar als bestuurder van een vereniging zit je met dergelijke tradities in je maag. Wat te doen als een onverlaat tijdens de wedstrijd zich niet kan inhouden en vuurwerk op het veld gooit, waardoor de scheidsrechter de wedstrijd moet staken? Binnen ons bestuur is daar menig discussie over gevoerd, waarbij we het lang niet altijd met elkaar eens waren. Het was vooral ik, de voorzitter, die pleitte voor gecontroleerd vuurwerk in overleg voor de wedstrijd. Juist om ongewenste acties tijdens de wedstrijd te voorkomen, dan wel dat vuurwerk wordt afgestoken op plaatsen waar het de andere toeschouwers in gevaar zou brengen. Vorig jaar ging dat zo goed, dat we de complimenten kregen van de KNVB official die de kampioensmedailles kwam uitreiken. Geen ongeregeldheden tijdens de wedstrijd en zelfs bij de minuut stilte ter nagedachtenis was er respect en geen vuurwerk.

Dus ook dit jaar, dachten wij het als bestuur zo op te lossen, ons realiserend dat het een wankel evenwicht is, waarbij je altijd weer blij bent als het goed afloopt. Ook dit keer hadden we overleg gehad met de jongeren, hadden we het met de scheidsrechter en tegenstander besproken en dachten we dat we alles goed hadden geregeld en onder controle hadden. Niet dus, met als gevolg, dat er geen minuut is gevoetbald en vele supporters en spelers teleurgesteld en kwaad het sportcomplex verlieten.

Nadat de scheidsrechters en tegenstander naar huis waren gegaan, zijn wij als bestuur bij elkaar gekomen. Daar zijn harde woorden gevallen. Zijn wij als bestuur verantwoordelijk: ja.  Wat de gevolgen zijn is moeilijk te overzien en hoe wordt het hele gebeuren afgehandeld, wat zijn de consequenties voor NSVV, hoe loopt het met de keeper van Altena af? Dat zijn allemaal zaken, waarvan we de antwoorden nu nog niet weten. Maar het zal hopelijk wel duidelijk zijn, dat wij  dit niet zomaar als een incidentje terzijde schuiven.

Wat we ook besloten hebben, is dat de dader een levenslang verbod krijgt om nog ooit een keer op ons sportcomplex te verschijnen. Ook zullen we aangifte doen bij de politie (evenals Altena overigens) en zullen we de schade op hem verhalen. We kiezen voor de harde aanpak.

Een  direct gevolg van de trieste gebeurtenissen van gisteren: het vuurwerk gaat op ons sportcomplex in de ban. Bij volgende gelegenheden zullen we bewakers bij de ingang neerzetten, die op vuurwerk gaan controleren. Triest. Jammer, maar we kunnen niet anders en ik denk dat we het aan niemand meer hoeven uit te leggen. Het gedrag van supporters blijft voor verenigingen een valkuil; een zwaard van Damocles. Ze kunnen je in een lastig pakket brengen. Leeftijd en emoties maken het dat het moeilijk te managen is. We kunnen nu niet anders, terwijl ik mij dondersgoed realiseer, dat het dan ook geen garantie is, dat er geen ongeregeldheden plaatsvinden. Maar dan kan je als bestuur je handen in onschuld wassen en dat vind ik eigenlijk het trieste aan de gehele situatie. Je steekt je kop boven het maaiveld uit en is daardoor beschikbaar om afgehakt te worden.

Dan het vervolg van de nacompetitie voor NSVV. Wat de KNVB gaat beslissen, weten we niet en moeten we afwachten. Maar na een nacht slapen en tig discussies gisteren, zou het ongepast zijn als NSVV wordt uitgesloten. Het is een gebeurtenis buiten het veld, die door een onverlaat wordt veroorzaakt. Of wij de goede of foute keuze hebben gemaakt, doet niet ter zake. Onze intentie was en is om het in goede banen te leiden. Dat is altijd de intentie van bestuurders.

Maar als wij wel als amateurclubje aangepakt zouden worden, zou er sprake zijn van rechtsongelijkheid t.o.v. professionele voetbalclubs, waar soortgelijke incidenten zijn geweest en die nooit hebben geleid tot sportieve uitsluitingen. Als Ajax supporter kan ik alleen maar refereren aan de bekerfinales, die tijdens de wedstrijd door vuurwerk werd ontsierd zonder dat het consequenties had voor Ajax.

Ik ga er dan ook vanuit, dat de nacompetitie nog niet ten einde is. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Tot volgende maand.

Arie Kruithof

DEEL DIT ITEM

5 reacties

  1. Duidelijke taal voorzitter Arie! Ik hoop dat je gelijk krijgt dat de nacompetitie nog niet ten einde is maar ik vrees het ergste. Zou me niets verbazen dat de KNVB met een pittige uitspraak komt en dat NSVV als voorbeeld gesteld wordt. Als we alleen maar uitgesloten worden van de nacompetitie valt mij dat nog alles mee. Mocht de wedstrijd woensdagavond toch gespeeld worden zou de dader “ballen” moeten tonen en, ondanks het levenslange verbod om op ons sportpark te komen, met een grote bos bloemen aan de poort staan om zijn nederig excuus aan te bieden aan de keeper van Altena.

  2. Het staafincident was een ernstig geval van voetbalvandalisme, dat op 27 september 1989 plaatsvond in het Ajaxstadion De Meer. Tijdens een thuiswedstrijd van Ajax tegen Austria Wien werd de Oostenrijkse doelman Franz Wohlfahrt getroffen door een ijzeren staaf die het veld op was gegooid vanuit het vak van de F-Side. Ajax verloor reglementair en werd een jaar uitgesloten van Europese voetbalwedstrijden

  3. Arie Kruithof, voor u als Ajax supporter;

    Het staafincident was een ernstig geval van voetbalvandalisme, dat op 27 september 1989 plaatsvond in het Ajaxstadion De Meer. Tijdens een thuiswedstrijd van Ajax tegen Austria Wien werd de Oostenrijkse doelman Franz Wohlfahrt getroffen door een ijzeren staaf die het veld op was gegooid vanuit het vak van de F-Side. Ajax verloor reglementair en werd een jaar uitgesloten van Europese voetbalwedstrijden

  4. Vuurwerk hoort door de spelers geboden te worden tijdens de wedstrijd. Herkenbare taal van een voorzitter die staat voor zijn club. Nog dit jaar komt Excelsior Maassluis naar NSVV. Een knaller van jewelste en een herinnering aan een mooi verleden. Succes a.s. zaterdag Arie en manschappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *